Maliye Postası Dergisi
7256 SAYILI KANUN İLE İHDAS EDİLEN MİKRO İHRACAT İNDİRİMİ
Kadir AYDIN
1.GİRİŞ
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesinde gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içerisinde elde etmiş olduğu kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmış ve gerçek kişilerin elde etmiş oldukları gelirlerin gelir vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. Gerçek kişiler tarafından elde edilen ve gelir vergisine tabi olan kazanç unsurları Gelir Vergisi Kanunu’nun 2’nci maddesinde ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar olarak belirlenmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 85’inci maddesinde: “Mükellefler, ikinci maddede yazılı kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için bu kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verirler. Bu kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur.” hükmüne yer verilerek mükellefler tarafından bir takvim yılı içerisinde elde edilen ve beyan edilmesi gereken tüm kazanç ve iratların bir beyannamede toplanarak yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Mükellefler ilgili takvim yılı içerisinde elde etmiş oldukları ve yıllık beyanname ile beyan etmiş oldukları kazanç ve iratlardan Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesinde sayılan indirim kalemlerini her bir indirim kalemi için belirlenen şartları sağlamaları şartıyla indirim konusu yapabilirler ve böylece gelir vergisi matrahlarını tespit ederler.
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 16’ıncı maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun diğer indirimleri düzenleyen 89’uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen yeni bent ile tam mükellef gerçek kişilere, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 225 inci maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın %50’sini beyan ettikleri kazanç ve iratlardan indirebilme imkanı sağlanmıştır.
Bu çalışmamızda, 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 16’ıncı maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun diğer indirimleri düzenleyen 89’uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen mikro ihracat indirimi uygulamasına genel hatları ile yer verilecektir.
2. YASAL DÜZENLEME
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 16’ıncı maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 89’uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen 16 numaralı bent aşağıdaki gibidir;
“Tam mükellef gerçek kişilerin, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 225 inci maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın %50’si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için bu kapsamda sayılan;
İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması,
İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 800.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 1.600.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 2.400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
şarttır. (Bu bentte geçen sigortalı ibaresi 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı sayılanları ifade eder.)
Cumhurbaşkanı bu bentte yer alan oran, tutar ve sayıları yarısına kadar indirmeye ve iki katına kadar artırmaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
3. MİKRO İHRACAT İNDİRİMİ UYGULAMASINI AMACI
Hızla gelişen teknoloji ile beraber işletmelerin pazarlama yöntemleri de değişmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde internet, işletmelerin müşterilerine daha kolay ulaşmasını sağlamaktadır. İnsanlar internetin sağlamış olduğu kolaylık sayesinde birkaç dakika içerisinde diledikleri bir ürünü dünyanın herhangi bir yerindeki satıcıdan satın alabilmektedirler. Satın alınan bu ürünler posta veya kargo yolu ile alıcısına ulaşmaktadır.
Yaşanan bu gelişmelere paralel olarak ülke ekonomisinin uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi, yeni ihracat alanlarının oluşturulması, istihdam imkânlarının artırılması ve bu alanda oluşacak yeni pazarlarda ülkemizin payının artırılması amacıyla yeni bir teşvik unsuru ihdas edilmektedir.
Bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanununun diğer indirimleri düzenleyen 89’uncu maddesinin birinci fıkrasına yeni bir bent eklenerek ve bent kapsamında mal ihracatından elde edilen kazançların %50 sinin beyannamede bildirilen gelirlerden indirilmesine imkân tanınmıştır. Söz konusu indirimden faydalanılabilmesi için bentte belirtilen hasılat ve istihdam şartlarının sağlanması gerekmektedir. İhracat kapsamı ağırlık ve tutar itibarıyla Ticaret Bakanlığınca belli edilen tutarı aşmayan mikro ihracat olarak ifade edilen mal ihracından elde edilen kazançlar maddede düzenlenen indirimden yararlanabilecektir. Yazılım, tasarım, proje dahil hizmet ihracatı kapsamında elde edilen gelirler düzenleme kapsamına alınmamıştır.
4. MİKRO İHRACAT İNDİRİMİ UYGULAMASINDAN YARARLANACAKLAR