Maliye Postası Dergisi
7256 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN AF: “VARLIK BARIŞI”
Gülseren YILDIRIM
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kabul edilerek yasalaşan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile birlikte tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla bir dizi yasal düzenleme yapılmıştır.
Yapılan bu yasal düzenlemelerle temel olarak; kesinleşmiş kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına olanak sağlanmış, payları Borsa İstanbul’da işlem görmek üzere en az %20 oranında ilk defa halka arz edilen şirketlerin kurumlar vergisi oranının indirimli olarak uygulanması öngörülmüş, tam mükellef sermaye şirketlerinin kendi hisselerini geri almaları durumunda yapılacak vergi uygulaması düzenlenmiş, ihracatın teşvikini amaçlayan yeni bir teşvik unsuru getirilmiş, vergi kanunlarında yer alan ve uygulama süresi 2020 yılı sonu itibariyle bitecek olan bazı geçici düzenlemelerin süresi uzatılmış, Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’inci maddesi kapsamında değişikliler yapılmış ve mükelleflerin kayıt dışı olan varlıklarını kayıt altına alabilmelerine imkan sağlayan varlık barışına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
7256 Sayılı Kanun’un 21’inci maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 93’üncü madde ile düzenlenen varlık barışı ile birlikte mükelleflere, kanun kapsamına alınan ve kayıt dışı olan varlıklarını, herhangi bir vergi hesaplanmaksızın kayıt altına alma imkanı tanınmıştır. Bu kapsamda, mükellefler belirtilen süre ve usullere uyarak bildirdikleri veya beyan ettikleri varlıklarını ek bir vergi yüküne katlanmadan kayıtlı hale getirebileceklerdir. Söz konusu imkan mükelleflerin hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki varlıkları için geçerlidir. Ayrıca varlık barışından yararlanılarak yurt dışında bulunan ve Türkiye’ye getirilen veya yurt içinde bulunup kayıt altına alınan varlıklar sebebiyle mükellefler nezdinde herhangi bir vergi incelemesi veya vergi tarhiyatı yapılmayacağı da hüküm altına alınmıştır.
Kanunun yayımlanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 28.11.2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 1 seri No’lu Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliği ile 7256 sayılı Kanun ile getirilen varlık barışı uygulamasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Bu çalışmamızda, 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile getirilen Varlık Barışı uygulamasına tüm yönleri ile yer verilmeye çalışılacaktır.
VARLIK BARIŞI KAPSAMINDA OLAN VARLIKLAR
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 21’inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 93’üncü madde çerçevesinde varlık barışı kapsamında yurda getirilecek veya kayda alınacak varlıklar şunlardır:
Yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları,
Yurt içinde bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar.
YURT DIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN BİLDİRİLMESİ VE TÜRKİYE’YE GETİRİLMESİ
Yurt Dışında Bulunan Varlıklara İlişkin Bildirim
Gerçek veya tüzel kişi mükellefler, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 93’üncü maddesine göre 30.6.2021 tarihine kadar Türkiye bulunan banka veya aracı kurumlara bildirerek söz konusu varlıklar üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabileceklerdir. Gerçek ve tüzel kişi mükelleflerce yapılacak bu bildirimlerin, yetkili kılınmış vekiller veya kanuni temsilciler aracılığıyla da yapılabilmesi mümkündür.
Bildirimde bulunan mükellefler yurt dışında bulunan söz konusu varlıkları 17.11.020 tarihinden 30.06.2021 tarihine kadar, 1 seri No’lu Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliği Ek-1’de yer alan form ile bankalara veya aracı kurumlara bildirilebilecektir. Söz konusu varlıklara ilişkin olarak mükelleflerce vergi dairelerine herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır.
Mükelleflerin tarafından yurt dışında bulunan varlıklar için tek bir bildirim verilmesi esastır. Ancak, mükellefler 30.06.2021 tarihine kadar düzeltme amacıyla yapılan bildirimler de dahil birden fazla bildirimde bulunabilirler.
Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Türkiye’ye Getirilmesi