Maliye Postası Dergisi
7194 SAYILI KANUN İLE BİNEK OTOMOBİLLERİN GİDERLERİNE İLİŞKİN YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Mustafa Hakan ALEMDAROĞLU
07.12.2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 7194 Sayılı Kanunun 13’üncü ve 14’üncü maddeleriyle Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı ve 68’inci maddelerinde yapılan değişiklikler ile işletmelerin kiraladıkları veya iktisap ettikleri binek otomobillerin giderlerinin vergi matrahının tespitinde indiriminde bazı kısıtlamalara gidilmiştir. Maddeler halinde binek araçların giderlerinde yapılan değişiklikler aşağıda açıklanmaya çalışılacaktır.
Binek Otomobil Giderlerinde Yapılan Değişiklikler
Kiralama yoluyla elde edilen binek otomobilin giderine ilişkin değişiklikler
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5.500 Türk lirasına kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabileceği hükmü Gelir Vergisi Kanununun 40. ve 68. maddelerine eklenmiştir. Böylelikle 01.01.2020 tarihi itibariyle mükellefler kiralama yoluyla edindikleri binek otomobile ilişkin olarak kira bedelinin her biri için azami olarak 5.500,00TL matrahın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Binek otomobile yapılan giderlere ilişkin değişiklikler
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i indirilebilir hükmü Gelir Vergisi Kanununun 40. ve 68. maddelerine eklenmiştir. 31.12.2019 tarihine kadar binek otomobile ilişkin bakım ve onarım giderlerinin tamamı gider olarak dikkate alınabiliyorken 01.01.2020 tarihi itibariyle yapılan bakım ve onarım giderlerinin %70 kadarlık kısmı matrahın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Binek otomobilin alımında yüklenilen ÖTV ve KDV nin gider olarak dikkate alınmasına ilişkin değişiklikler
Vergi Usul Kanunun 270. maddesi uyarınca özel tüketim vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler. Ayrıca KDV kanunun 30. maddesi uyarınca işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği aynı kanunun 58. maddesinde “mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi ile mükellefçe indirilebilecek Katma Değer Vergisi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.” hükmünün mefhumu muhalifince indirilemeyen katma değer vergisinin gider veya maliyet unsuru olarak göz önüne alınabileceği belirtilmiştir.
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 115.000 Türk lirasına kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Söz konusu tutarı aşan kısım vergi matrahının tespitinde dikkate alınamayacaktır.