Maliye Postası Dergisi
7103 SAYILI KANUNLA 6183, 197, 492 VE 3289 SAYILI KANUNLARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Mehmet YÜCEL
Bilindiği üzere doksan dört maddeden oluşan ve adeta yeni bir dönem başlatan 7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkı'nda Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda görüşülerek 21/3/2018 tarihinde kabul edilmişti. Kamuoyunda torba kanun olarak bilinen, 7103 sayılı Kanun, 27.03.2018 tarih ve 30373 sayılı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 7103 sayılı Kanunla 8’i vergi kanunları ile ilgili olmak üzere, 41 adet kanunda çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. İşbu yazımızda 7103 sayılı Kanunla, 6183 Sayılı Amme Alacakların Tahsil Usulü ve Esasları Hakkında Kanun, 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, 492 Sayılı Harçlar Kanunu ve 3289 Sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda yapılan değişikliklere yer verilecektir.
2. AMME ALACAKLARIN TAHSİL USULÜ VE ESASLARI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
7103 sayılı Kanun’un 2’nci maddesiyle, 6183 sayılı Amme Alacakların Tahsil Usulü ve Esasları Hakkında Kanun’a 74’üncü maddeden sonra gelmek üzere “Bazı Hallerde Haczin Kaldırılması” başlıklı 74/A maddesi eklenmiştir. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre amme borçlusunun borcuna yetecek miktardaki mallarının haczedilerek paraya çevrilmesi, cebren tahsil şekilleri arasında yer almaktadır. Anılan Kanun, kural olarak hacizli menkul ve gayrimenkul malların açık artırma usulü ile satılarak paraya çevrilmesi, menkul malların ise Kanunda öngörülmüş sınırlı hallerde pazarlık usulü ile satılabilmesi esasını getirmektedir.
Mezkur madde ile, icra yoluyla yapılan satışlardan elde edilen sonuçlar dikkate alınarak, amme borçlusunun hacizli malı üzerinde tasarrufuna imkân verilmek suretiyle kamu alacaklarının tahsilatında etkinliğin artırılması amaçlanmakta, haczedilen malların 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen değeri esas alınmak suretiyle tahsilat yapılması ve buna bağlı olarak haczin kaldırılabilmesine imkân verilmektedir.
Yapılan bu yeni düzenleme, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince 6183 sayılı Kanuna göre haczedilen malların, aynı Kanuna göre tespit edilen değerinin %10 fazlasıyla birlikte ödenmesi ve maddede belirtilen diğer şartların da sağlanması kaydıyla, mahcuz mal üzerine tatbik edilen hacizlerin kaldırılması ve üç ay süreyle aynı mal üzerine tahsil dairelerince haciz konulmamasını sağlamaktadır. Madde ile ayrıca bu hükmün, haczi kaldırılan malın üçüncü şahıslar tarafından amme borçlusu lehine teminat olarak gösterilen mal olması halinde, üçüncü şahsın 6183 sayılı Kanun kapsamına giren borçları için uygulanmayacağı yönünde düzenleme yapılmaktadır. 7103 sayılı Kanunun 2’nci maddesiyle, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna 74’üncü maddesinden sonra gelmek üzere eklenen 74/A maddesi aşağıdaki gibidir.
“Bazı Hallerde Haczin Kaldırılması