Maliye Postası Dergisi
6770 SAYILI KANUNLA ÖDEMESİ ERTELENEN SGK PRİMLERİNİN KURUM KAZANCININ TESPİTİNDE GİDER OLARAK DİKKATE ALINMASI MÜMKÜN MÜDÜR?
Bilindiği üzere gerçek kişiler için gelir, kurumlar için kurum kazancı, safi tutarları üzerinden vergiye tabi tutulmaktadır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde başta ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler olmak üzere, safi kazanç tutarını tespit edebilmek için, gayri safi hasılattan indirilebilecek giderlere ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir.Öte yandan 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Safi Kurum Kazancı” başlıklı6’ncı maddesindekurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı, “İndirilecek Giderler”8’inci maddesinde ise, ticarî kazanç gibi hesaplanan kurum kazancının tespitinde, mükelleflerin anılan maddedeki giderleri de ayrıca hasılattan indirebilecekleri hüküm altına alınmıştır. Bütün bunların dışında gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin safi kazanç tutarının tespitinde diğer kanunlara göre indirilebilecekleri bazı gider unsurları da bulunmaktadır.
GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN SGK PRİMLERİ
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazancın tespitinde indirilecek giderleri düzenleyen 40/2 inci maddesine göre; hizmetli ve işçilerin sigorta primlerinin ve emekli aidatlarının istirdat edilmemek üzere Türkiye’de kaim sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması şartıyla safi kazancın tespit edilmesinde gider olarak dikkate alınabilecektir. Madde metninden de anlaşılacağı üzere, yasal olarak sigorta primlerinin gider yazılabilmesi;
-Primlerin istirdat edilmemek üzere, yani tekrar geri alınmamak üzere ödenmiş olması,
-Primlerin ödendiği şirket veya sandıkların Türkiye’de yerleşik tüzel kişiliğe sahip sigorta şirketi veya yardım sandığı olması gereklidir.
Bundan dolayı ödeme biçimi ve ödenecek yerlerin yapısıyla ilgili şartlara uymayan sigorta primleri ve emekli aidatlarının mükellefler tarafından gider olarak dikkate alınamayacağı izahtan varestedir.