Maliye Postası Dergisi
6736 SAYILI KANUN GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM BORÇLARINA AF GETİRDİ
5510 sayılı sosyal güvenlik reform yasasının 106 ncı maddesinin son fıkrası ile geçici 12 nci maddesi gereğince, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ülkemizde genel sağlık sigortalılığı zorunlu olarak uygulanmaya başlanmış bulunmaktadır.
Genel sağlık sigortalılığının zorunlu oluşunun anlamı; Türk vatandaşlarının Bağ-Kur’lu (5510 sayılı yasa kapsamındaki 4/1-b sigortalılığı), SSK’lı (5510 sayılı yasa kapsamındaki 4/1-a sigortalılığı) veya Emekli Sandığı mensubu (5510 sayılı yasa kapsamındaki 4/1-c sigortalılığı) olarak çalışmamaları (işsiz kalmaları) durumunda, otomatik olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıdır.
Genel sağlık sigortalılığı ise primli bir sistemdir. Yani, genel sağlık sigortalısı olarak SGK tarafından tescil edilen kişilerin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarında yaptıracakları gelir testine göre SGK’ya prim ödemeleri durumunda, genel sağlık sigortası haklarından (eczane, hastane, ilaç vb.) faydalanabilmektedirler.
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren ülkemizde genel sağlık sigortalılığının (GSS) zorunlu oluşundan dolayı birçok insan ya da liseden veya üniversiteden mezun olan birçok genç, SGK’ya prim borçlusu durumunda düşmüşlerdir. 26 Nisan 2016 tarihli ve 6704 sayılı Kanunla, 25 yaş altındaki genel sağlık sigortalıların prim borçları affedilmiş ise de, 25 yaş üstündeki kişilerin ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borçları devam etmektedir.