Maliye Postası Dergisi
6183 SAYILI KANUNDA RÜÇHAN HAKKI VE GARAMETEN TAKSİM
MEHMET ALİ YAPRAK
183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 21. maddesinde amme alacaklarında rüçhan hakkı aşağıdaki şekilde tarif edilmiştir:
Amme alacaklarında rüçhan hakkı: Madde 21
“Üçüncü şahıslar tarafından haczedilen mallar paraya çevrilmeden evvel o mal üzerine amme alacağı için de haciz konulursa bu alacak da hacze iştirak eder ve aralarında satış bedeli garameten taksim olunur. (Ek hüküm: 30/3/2006 - 5479/4 md.) Genel bütçeye gelir kaydedilen vergi, resim, harç ile vergi cezaları ve bunlara bağlı zam ve faizler için tatbik edilen hacizlerde 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 268’inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi hükmü uygulanmaz. Rehinli alacaklıların hakları mahfuzdur. (7101 sayılı kanunun 47 nci maddesiyle değişen cümle; Yürürlük: 15.03.2018)Gümrük resmi, bina ve arazi vergisi gibi eşya ve gayrimenkulün aynından doğan amme alacakları o eşya ve gayrimenkul bedelinden tahsilinde rehinli alacaklardan sonra gelir.(*) (Değişik son fıkra: 30/3/2006 - 5479/4 md.) Borçlunun iflası, mirasın reddi ve terekenin resmi tasfiyeye tabi tutulması hallerinde amme alacakları imtiyazlı alacak olarak 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 206’ncı maddesinin üçüncü sırasında, bu sıranın önceliğini alan alacaklar da dahil olmak üzere tüm imtiyazlı alacaklar ile birlikte işleme tabi tutulur.” |
Madde metninde belirtilen alacaklı amme idareleri; Devlet, il özel idareleri ve belediyelerdir. Devlet tüzel kişiliğini oluşturan kamu idareleri, genel bütçeye dahil kamu idareleridir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu devlet tüzel kişiliğini oluşturan kamu idarelerini Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde (TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, Sayıştay, HSYK, Tüm Bakanlıklar vb.) göstermiştir. İl özel idarelerine ilişkin hükümler, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nda, belediyelere ilişkin hükümler ise 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda düzenlenmiştir.
6183 sayılı Kanunun 1’inci maddesinde alacaklı amme idaresi olarak sayılmamakla birlikte, özel kanunlarda alacakları 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edileceği belirtilmiş olan kamu tüzel kişileri de alacaklarının takibinde 6183 sayılı Kanun hükümlerini uygulamaktadırlar.
Maddede belirtilen genel bütçeye gelir kaydedilen vergileri açıklamakta fayda vardır.
Kamu kurumları bütçeleri bakımından 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındadırlar. Bu Kanuna göre üç ana bütçe vardır;
1- Merkezi Yönetim Bütçesi
a- Genel Bütçeli Kuruluşlar(I Sayılı Cetvel)
b- Özel Bütçeli Kuruluşlar (II Sayılı Cetvel)
c- Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşlar([10]) (III Sayılı Cetvel)
2- Sosyal Güvenlik Kurumları Bütçesi(IV Sayılı Cetvel)
3- Mahalli İdareler Bütçesi
Merkezi Yönetim Bütçesi içerisinde yer alan Genel Bütçeli Kamu İdareleri’nin gelirleri her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısına bağlı A cetvelinde sayılmaktadır. Genel bütçeye gelir kaydedilen vergi, resim, harçlar ile vergi cezaları ve bunlara bağlı zam ve faizler alacaklarının neler olduğu her yıl bu cetvelde yer almaktadır. Genel bütçeye gelir kaydedilen vergi, resim ve harçların neler olduğu aşağıdaki tabloda belirtilmektedir.
Genel Bütçe’ye Gelir Kaydedilen Vergi, Resim, Harçlar