Maliye Postası Dergisi
50’DEN AZ ÇALIŞANI OLAN ÖZEL İŞ YERLERİNİN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE İŞ YERİ HEKİMİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ 01 TEMMUZDA BAŞLADI (MI?)
Raşit ULUBEY
I- BAŞLANGIÇ :
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “Yürürlük” başlıklı 38’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde son olarak 18.06.2017 tarihli ve 7033 sayılı Kanunun 86 ncı maddesiyle yapılan değişiklikle, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi yönünden yükümlülüğü 01 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
23.07.2020 tarihli ve 7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 01 Temmuz 2020 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazetede yayımlandığı 28.07.2020 tarihinde yürürlüğe giren 10 uncu maddesiyle 31 Aralık 2023 tarihine kadar bu yükümlülüğü yeniden ertelenmiş bulunmaktadır.
Bu makalemizde iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, az tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 50’den az olan özel işyerleri yönünden ele alınıp değerlendirilecektir.
II-KONU :
1- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri :
6631 sayılı Kanunda iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri bu Kanunun 6’ncı maddesinde belirtilmektedir.
Buna göre, mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulması amaçlı çalışmaları da kapsayacak şekilde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işverence çalışanlar arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi görevlendirmesi yapılmaktadır. Belirlenen niteliklere sahip personelin çalışanlar arasında bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamı veya bir kısmı ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alınarak yerine getirilmektedir. Çalışan sayısı 10 kişinin altında ise bu hizmet, şartları taşıyorsa doğrudan işveren veya vekili, şartları taşımıyorsa ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla (işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç) yerine getirilebilmektedir.
Görevlendirilen personelin veya ortak sağlık ve güvenlik biriminin/birimlerinin araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçları işverence karşılanmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirilmektedir.
İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyon sağlanmalıdır.
Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.
2- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Uygulandığı Çalışanlar :