Maliye Postası Dergisi
4 SERİ NO.LU TRANSFER FİYATLANDIRMASI YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞİNİN GETİRDİKLERİ
Şerife DOĞAN
Gelir İdaresi Başkanlığının (İdare) internet sitesinde 16 Nisan 2020 tarihinde görüş ve değerlendirmelere açılan 4 seri no.lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ , içeriğinde önemli ve geniş kitleleri ilgilendiren düzenlemeler barındırmaktadır.
Temmuz 2020 sonu itibariyle henüz Resmi Gazete’de yayımlanmamış olan bu Tebliğ Taslağında, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü madde hükmünde 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun (6728 sayılı Kanun) 59 uncu maddesi ve ardından 25/02/2020 tarihli ve 31050 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2151 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (2007/12888 sayılı Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar) ile yapılan değişikliklerin/düzenlemelerin, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hakkındaki tek Tebliğ olan 1 seri no.lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğe (Tebliğ) işlenmesi amaçlanmıştır.
Bu çalışmada 4 seri no.lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ Taslağında yer verilen açıklamalara değinilecektir.
Taslak metinde ilk olarak Kurumlar Vergisi Kanununun, 06/06/2008 tarihli ve 26898 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 09/08/2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6728 sayılı Kanunla değişik, 13 üncü maddesinde yer alan yasal düzenlemeye yer verilerek 1 seri no.lu Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğin ilgili bölümü güncellenmektedir.
Taslak metnin ikinci maddesinde, 6728 sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinde ilişkili kişi tanımına eklenen “ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumların örtülü kazanç dağıtımı kapsamında sayılması için en az %10 oranında ortaklık, oy veya kâr payı hakkının olması şartı aranır. Ortaklık ilişkisi olmadan doğrudan veya dolaylı olarak en az %10 oranında oy veya kâr payı hakkının olduğu durumlarda da taraflar ilişkili kişi sayılır. İlişkili kişiler açısından bu oranlar topluca dikkate alınır.” hükmünün Tebliğin ilgili bölümüne dahil edilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca bu hükmün teşebbüs sahibi için de uygulanacağı belirtilmiştir.
Taslak metnin üçüncü maddesinde, ilişkili kişi kapsamı konusunda önemli bir ifadeye yer verildiği görülmektedir. Şöyle ki; Tebliğin 3.1 ve 3.2 başlıklı bölümlerinde, Kurumlar Vergisi Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu uygulamasında ilişkili kişilerin açıklandığı belirtilerek ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumlarda, ilişkili kişiler arasında gerçekleşen işlemlerin örtülü kazanç dağıtımı kapsamında sayılıp sayılmayacağı konusunda 3.3 başlıklı bölümde yer alan açıklamaların dikkate alınması gerektiği vurgulanmıştır. Bu da demek oluyor ki Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ilişkili kişi kapsamı aynı kalmaya devam edecek, sadece ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumların örtülü kazanç dağıtımı kapsamında sayılması için en az %10 oranında ortaklık, oy veya kâr payı hakkının olması şartı aranacaktır. Ayrıca taslak metinde verilen örneklerle ilişkinin boyutunun ne şekilde hesaplanacağına açıklık getirilmektedir.
Taslak metnin dördüncü maddesinde Tebliğin “Emsallere Uygun Fiyat ya da Bedelin Tespitinde Kullanılan Yöntemler” başlıklı bölümünde yapılan değişikliklere yer verilmiştir.
Buna göre OECD düzenlemelerine uygun olarak, geleneksel işlem yöntemleri ile işlemsel kâr yöntemleri arasındaki hiyerarşi kaldırılmış ve işlemin mahiyetine en uygun olan yöntemin kullanılması gerektiği belirtilmiştir.
Taslak metnin beşinci maddesinde, 2151 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında yapılan düzenlemelere uygun olarak Tebliğin peşin fiyatlandırma anlaşmalarına ilişkin “Değerlendirme ve analiz”, “Anlaşmanın süresi”, “Anlaşmanın yenilenmesi” başlıklı bölümlerinde değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerin en önemlileri peşin fiyatlandırma anlaşmalarının süresinin beş yıla çıkartılmış olması hususu ile mevcut bir anlaşma için yenileme talebinin önceden mevcut anlaşmanın süresinin bitiminden en az dokuz ay öncesinde yapılması gerekiyor iken, yapılan düzenleme ile en az altı ay önce yapılmasının sağlanmış olmasıdır.
Taslak metnin altıncı maddesinde, transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülüklerinde yapılan yeni düzenlemelere yer verildiği görülmektedir. Transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülüklerine yıllık transfer fiyatlandırması raporu ve transfer fiyatlandırması, kontrol edilen yabancı kurum ve örtülü sermayeye ilişkin formun yanı sıra iki belge eklenmiştir. Bunlardan biri genel rapor, diğeri ise ülke bazlı rapordur.