Maliye Postası Dergisi
23 MADDEDE 7104 SAYILI KANUN İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Ahmet ARABACI
06.04.2018 tarih ve 30383 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7104 sayılı “Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar İle 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile vergi mevzuatımızda önemli değişiklikler yapılmıştır.
Bu çalışmamız ile yapılan değişikliklere her bir vergi türü itibarıyla yer verilmiştir.
Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında 7103 sayılı Kanun 27/03/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
1) 7103 s. Kanun ile GVK m. 32'ye eklenen hüküm ile asgari ücrete uygulanan vergi oranı, tarifenin ilk diliminde sabit tutulmuş ve asgari ücret yıl boyunca vergi dilimi artışından etkilenmeyecektir.
2) Yeni ihdas edilen GVK’nın m. 9/9 bendi ile gayrimenkullerinde yenilenebilir enerji kaynağı ile elektrik üretimi yapanlardan elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar esnaf muaflığı kapsamına alınmıştır.
3) Yeni ihdas edilen GVK m. 23/16 bendiyle kadın hizmet erbabına doğrudan yada kreş veya gündüz bakım evine hizmet erbabı adına ödenmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisnası edilmiştir.
4) GVK m. 25 ve 61'de yapılan değişiklikle çalışana iş sözleşmesinin sona ermesine bağlı olarak yapılan tazminat ödemeleri ücret geliri kapsamına alınmakta ve bu ödemelerin kıdem tazminatı tutarına kadar olan kısmı gelir vergisinden müstesna tutulmaktadır.
5) VUK m.5'te yapılan düzenlemeyle kamu kurum ve kuruluşları tarafından mükelleflerden talep edilebilen, görevleriyle doğrudan ilgili ve görevlerinin ifası için zorunluluk ve süreklilik arz eden bilgilerin, bu kuruluşlara verilmesinin vergi mahremiyetinin ihlali sayılmayacaktır.
6) Yeni ihdas edilen VUK m. 278/A ile mükelleflerce bozulma nedeniyle imha edilecek mallara ilişkin takdir komisyonu kararı alınmadan imha oranının yetkili idare, oda ve kuruluşların görüşüyle geçmiş yıl işlemleri de dikkate alınarak MB ile anlaşma yapılarak belirlenebilecektir.
7) VUK m. 280/A ile yeni kurulan ve yatırım teşvik belgesi alan tam mükellef sermaye şirketlerince, yurt dışından sermaye olarak Türkiye'ye getirilen döviz kuruluşu takip eden hesap döneminin sonuna kadar belli şartlarla kur değerlemesine tabi tutulmayacaktır.
8) VUK m.10'a eklenen hüküm ile tasfiye edilen tüzel kişiler ile limited şirketlerde tasfiye ve sonrasına ilişkin yasal temsilcilerin ve tasfiye memurlarının sorumlulukları düzenlenmiştir.
9)VUK m.353/1-2 bentlerinde yapılan değişiklik ile verilmesi, alınması gereken belgelerin verilmemesi, alınmaması yada elektronik olarak düzenlememesi veya hiç düzenlenmemiş sayılması durumunda her bir belge için 240.-TL'den az olmamak üzere %10 özel usulsüzlük cezası kesilir.
10) Düzenlenmesi veya bulundurulmaması zorunlu belgelerde bu yükümlülüklere uymayanlara da herbir belge için 240 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Ancak bu cezalar yılda 120.000 TL'yi geçemeyecektir.