Maliye Postası Dergisi
2019 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK VERGİSEL DEĞİŞİKLİKLER
Kubilay TÜRKŞEN
1- GİRİŞ
6728, 7103 ve 7104 sayılı Kanunlarla vergi kanunlarında da değişiklikler yapılmış olup bunların büyük bir bölümü Kanunların yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu değişikliklerin bir bölümü de 2019 yılında yürürlüğe girecektir.
Bu yazıda 2019 yılında yürürlüğe girecek değişiklik ve uygulamalar vergi kanunları bazında ele alınarak açıklanmıştır.
2- 2019 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK DEĞİŞİKLİK VE UYGULAMALAR
2.1-Vergi Usul Kanunu
7104 sayılı Kanunun 19. maddesiyle VUK’un 140. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilerek, KDV iade incelemelerinin 3(üç) ay içerisinde bitirilmesine ilişkin hüküm eklenmiştir.
“6. İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Bu süreler içinde incelemenin bitirilememesi halinde ek süre talep edilebilir. Bu talep vergi incelemesine yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından değerlendirilir, tam ve sınırlı incelemelerde altı ayı, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise iki ayı geçmemek üzere ek süre verilebilir. Bu durumda, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı olduğu birim tarafından incelemenin bitirilememe nedenleri yazılı olarak nezdinde inceleme yapılana bildirilir. Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların bağlı olduğu birimler vergi incelemesinin öngörülen süreler içinde bitirilmesi için gerekli tedbirleri alırlar.”
Bu değişiklik 01.01.2019 tarihinden sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak yapılacak KDV iade incelemelerde uygulanmak üzere 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.
2.2-Gelir Vergisi Kanunu
6728 sayılı Kanunun 16. maddesi ile GVK’ya eklenen 98/A maddesinde vergi kanunlarına göre verilmesi gereken “Muhtasar Beyanname” ile 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesinde kullanılan “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” adı altında birleştirilerek tek beyanname haline getirilmiş, Muhtasar ve Hizmet Prim Beyannamesine ilişkin usul ve esaslar Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1) ile açıklanmış ve anılan Tebliğin Türkiye çapında 01.01.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi öngörülmüştü.
Daha sonra3 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (Sıra No:1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde; Türkiye çapında uygulanma tarihi 01.07.2018 olarak belirlenmiş, daha sonra söz konusu tarih 4 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (Sıra No:1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğle 01.10.2018 olarak değiştirilmişti.
Son olarak Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5) ile Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:1)’in 15. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi “ç) Diğer maddeleri 1/7/2019 tarihinde” şeklinde değiştirilmiş ve bu değişiklik Tebliğin yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Sonuç olarak Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması Türkiye çapında 01.07.2019 tarihinden itibaren başlayacaktır.