Maliye Postası Dergisi
2018 HESAP DÖNEMİ KURUMLAR VERGİSİ BEYANINA İLİŞKİN ÖRNEK UYGULAMALAR
Özkan AYKAR
1.GİRİŞ
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun (KVK) “Beyan esası” başlıklı 14’üncü maddesinde; kurumlar vergisinin, mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunacağı belirtilmektedir. Kurumlar vergisi mükellefleri, bir hesap dönemi içinde elde etmiş oldukları kurum kazancı üzerinden kurumlar vergisi ödemekle yükümlüdürler.
Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar elektronik ortamda mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilmektedir. Dolayısıyla, hesap dönemi normal takvim yılı olan mükellefler için kurumlar vergisi beyannamesinin verilme zamanı 1-25 Nisan tarihleri arasıdır. Özel hesap dönemi uygulayan mükellefler ise kurumlar vergisi beyannamesini bu dönemin kapandığı ayı takip eden dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine göndermek zorundadırlar.
Kurumlar Vergisi Beyannamesi hazırlanırken; kurum kazancından zarar olsa da indirilecek istisna ve indirimler ile kazancın bulunması halinde indirilecek istisna ve indirimlerin kurum kazancından hangi sıralamaya göre düşüleceği önem arz etmektedir. Bu yazımızda bahse konu bilgilere ilaveten beyanname düzenlenirken matrahının saptanması ve ödenmesi gereken kurumlar vergisinin tespitine yönelik örnek uygulamalara yer verilmiştir.
2. 2018 HESAP DÖNEMİNE İLİŞKİN KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ
İnşaat işleri faaliyetleri ile iştigal eden ve elde ettiği ticari bilanço kârı 13.000.000 TL olan (A) İnşaat A.Ş.’nin 2018 hesap dönemi içerisinde gerçekleştirmiş olduğu işlemlere ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir.
2.1. (A) İnşaat A.Ş.’nin kanunen kabul edilmeyen giderleri 2.000.000 TL’dir. Kurumlar vergisi uygulaması yönünden kanunen kabul edilmeyen nitelikteki giderler, esas olarak KVK’nın 11’inci maddesinde düzenlemiştir. Söz konusu maddeye göre, kurum kazancının tespiti sırasında indirilmesine izin verilmez. Kanunen kabul edilmeyen giderler, kurum kazancına ilave edilir
2.2. Cafer Bey (A) İnşaat A.Ş.’nin % 10 oranında ortağıdır. Cafer Bey’den 18.03.2018 tarihinde 2.000.000 TL borç alınmış ve 4 ay sonra faizi ile birlikte 2.200.000 TL olarak geri ödemiştir. Bu işlemden doğan 200.000 TL faiz gideri kayıtlara gider olarak aktarılmıştır.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin (1-b) bendinde, örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderlerin kurum kazancının tespitinde indirim unsuru olarak kabul edilemeyeceği hükmü gereğince ortak Cafer Bey’den yapılan borçlanma örtülü sermaye kapsamındadır. Bu itibarla 200.000 TL faiz gideri kurum kazancına ilave edilecektir.