Diğer Haberler
2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararı
Bu dönemde cari fiyatlarla kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının tarım, ulaştırma, eğitim ve diğer hizmetler alt sektörlerinde yoğunlaşacağı tahmin ediliyor. Gelecek yıl özel kesim sabit sermaye yatırımlarının reel olarak yüzde 4 artış göstereceği öngörülüyor.
Program dönemi sonunda kamu sabit sermaye yatırımlarını GSYH içerisindeki payının yüzde 5,1, sermaye giderlerinin merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payının ise yüzde 10,3 olması hedefleniyor. 2017'de merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 598,3 milyar lira merkezi yönetim bütçe harcamalarının 645,1 milyar lira ve merkezi yönetim bütçe açığının 46,9 milyar lira olması programlanıyor.
Gelecek yıl öngörülen büyüme ve yatırım artışlarına bağlı olarak istihdamın bir önceki yıla göre 732 bin kişi artacağı, işsizlik oranının ise yüzde 10,2 gerçekleşeceği öngörülüyor. İş gücüne katılma oranının 2017 yılı sonunda yüzde 52,3 olması hedefleniyor.
2017 yılında yüzde 4,4 olması hedeflenen GSYH büyümesinin önemli ölçüde yurt içi talep kaynaklı olması bekleniyor. Uygulanmaya konulacak zorunlu bireysel emeklilik uygulamasının olumlu yansımaları, yurt içi tasarrufların artılmasına yönelik öncelikli dönüşüm programında öngörülen tedbirlerin hayata geçirilmesi, israfı azaltmaya ve tasarruf bilincinin yerleştirilmesine yönelik politikaların uygulanması ve özel tüketim artışının harcanabilir gelir artışıyla uyumlu bir patika izleyeceği beklentisiyle özel tasarruf oranlarında artış olacağı öngörülüyor.