Maliye Postası Dergisi
2017 YILI GELİR VERGİSİNİN BEYANINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALAR
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 2’nci maddesinde, gelire giren kazanç ve iratların; ticari, zirai ve serbest meslek kazançları, gayrimenkul ve menkul iratları ile diğer kazanç ve iratlardan oluştuğu açıklanmıştır. Gelir vergisi, mükelleflerin söz konusu maddede sayılan bir yıllık dönem içinde elde ettikleri gelir unsurlarından alınmaktadır.
2017 takvim yılına ilişkin gelir vergisi beyannameleri, mükellefler tarafından 1- 26 Mart 2018 tarihleri arasında elektronik ortamda beyan edilecek olup, 2018 yılının mart ve temmuz aylarında 2 eşit taksitte ödenecektir.
Bu yazımızda, 2017 takvim yılında elde edilen ve birden fazla gelir unsurundan oluşan gelirlerin hangilerinin beyannameye dâhil edilip, hangilerinin dâhil edilmeyeceğine dair açıklamaların yanında, beyan edilecek gelirlerin vergilendirilmesine yönelik örnek uygulamalara yer verilecektir.
2017 YILI GELİR VERGİSİ BEYANINA YÖNELİK AÇIKLAMALAR
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda sayılan gelir unsurlarından bir takvim yılı içinde elde edilen kazanç ve iratlar, aksine hüküm olmadıkça mükellefler tarafından yıllık beyanname ile beyan edilir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi, mükellefin ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine verilir. Ancak işyerleri bulunan mükellefler ise beyanlarını, Maliye Bakanlığı tarafından kaydı yapılan (işyerlerinin bulunduğu) yerin vergi dairesine vereceklerdir.
Gerçek usulde vergilendirilen mükellefler gelirlerini, 1- 26 Mart 2018 tarihleri arasında beyan edeceklerdir. Beyannamede çıkan vergileri ise; 2018 yılının mart ve temmuz aylarında 2 eşit taksitte ödeyeceklerdir.
Toplam kazancı içinde % 75 ve daha yüksek nispette zirai kazançları olanlar; mart ayında verecekleri gelir vergisi beyannamesinde hesaplanan vergiyi, kasım ve aralık aylarında 2 eşit taksitte ödeyebileceklerdir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
