Maliye Postası Dergisi
20 KONU BAŞLIĞI ALTINDA İLAVE İSTİHDAM NEDENİYLE TEŞVİKLER
9/2/2017 tarihli ve 29974 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 687 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesiyle 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 17 ve 18 inci maddeler eklenmiştir. Geçici maddelerin gerekçelerinde ve TBMM’deki görüşmeleri sırasında, 1/2/2017 tarihinden itibaren işe alınan ve maddelerde yazılı şartları taşıyan ilave sigortalılar için özel sektör işverenlerinin desteklenmesi amacıyla düzenleme yapıldığı ifade edilmiştir.
2. İlave istihdam ve ilave istihdamı sağlayan işverenlere sağlanan teşvikin kapsamı ve tutarı
İlave istihdam, özel sektör işverenlerinin 2016 yılı Aralık ayına ilişkin olarak verdikleri aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirdikleri sigortalı sayısına 1/2/2017 tarihinden sonra ilave olarak yeni işe aldıkları ve diğer şartları taşıyan sigortalıları ifade etmektedir.
Söz konusu yasal düzenlemeyle özel sektör işverenlerine aşağı gösterilen kapsamda ve tutarda sigorta primi desteği ve gelir stopaj vergisi teşviki sağlanmaktadır.
Gelir vergisi stopajı
Terkin edilmek suretiyle işverene bırakılacak tutar; teşvikten yararlanılan sigortalı bazında (sigortalının TC numarası, çalıştığı işyeri, işe başlama tarihi, medeni durumu, çalışılan gün sayısı, brüt ücreti, hesaplanan gelir vergisi, hesaplanan AGİ vb bilgiler esas alınarak) 2017 yılında uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarının çalışılan gün sayısına isabet eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisinden asgari geçim indiriminin mahsup edilmesi sonucu kalan tutarı geçemez.
Buna göre, asgari ücretin bekâr bir çalışan için hesaplanan gelir stopaj vergisi tutarı 226,63 TL olup bu tutardan bekar çalışana ait asgari geçim indirimi tutarı olan 133,31 TL’nin mahsubu (226,63-133,31=) sonucu kalan 93,32 TL teşvik kapsamında işverene bırakılacak tutar olmaktadır.
Damga vergisi