Diğer Haberler
2.6 milyon hektarlık tarım arazisi üretim dışı kaldı
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, son 13 yılda toplam tarım arazilerinin yüzde 10’unun üretim dışı kaldığını savundu. Güngör, “15 yıl içerisinde 100 milyona yaklaşacak olan nüfusumuzu doyurabilmek için verimli tarım arazilerimiz korunarak amacına uygun olarak kullanılması zorunludur. Gelecek 15 yıl içerisinde 100 milyona yaklaşacak olan nüfusumuzu doyurabilmek için topraklarımız ve verimli tarım arazilerimiz korunarak amacına uygun olarak kullanılması zorunludur. Ziraat Mühendisleri olarak tüm kesimleri tarım arazileri konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz”dedi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu ise tarım arazilerinin korunması ve amacı dışında kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ya göre son yıllarda kişi başına düşen tarım arazisi gelişmiş ülkelerde yüzde 14,3 gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 40 azalmış durumda olduğunu bildiren Söylemezoğlu, Türkiye'de kişi başına düşen tarım arazisi miktarının 0,23 hektara indiğine temas etti. 2050 yılında ise böyle devam ederse bu miktarın 0,15 hektara kadar gerileyeceğinin öngörüldüğüne işaret etti.
Günümüzde toprakların verimliliğindeki düşüş gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayamaması tehlikesini ortaya çıkardığını belirten Söylemezoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Ülkemiz topraklarının en önemli sorunlarının başında tarım arazilerinin amaç dışı ve yanlış arazi kullanımından kaynaklanan Erezyon çoraklaşma gelmektedir. Ülkemizde birinci sınıf tarım arazilerinin maalesef ülke kalkınması ve sanayisinin önünü açacağı ve kamu yararı gerekçesiyle tarım alanları tahsis edilmektedir. Uzun yıllar boyunca milyonlarca dekar birinci sınıf tarım arazisi konut, sanayi ve turizm yapılaşmaları yüzünden elden çıkmakta ve araziler kabiliyetlerine uygun kullanılmamaktadır”