Maliye Postası Dergisi
11 VE DAHA FAZLA ÇALIŞANI OLAN ÇOK TEHLİKELİ İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ TEŞVİK UYGULAMASININ 01.01.2019’DAN İTİBAREN BAŞLAMASI
Mahmut ÇOLAK
Bilindiği üzere, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na 04.04.2017 tarihli 6645 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 4 ile;
“ 20.6.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp 10’dan fazla çalışanı bulunan ve 3 yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve 3 yıl süreyle %1 olarak alınır. Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu teşvik uygulamasına son verilir. İşverenler bu fıkrada öngörülen şartları tekrar sağlamaları ve talepleri hâlinde bu teşvikten yeniden yararlanır. Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sınıfta yer alan işyeri bulunan işverenin 31.5.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılan toplam çalışan sayısı esas alınır.
Bu maddeye göre teşvikten yararlanan işverenlerden birinci fıkrada belirtilen iş kazalarını bildirmeyenler, iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren yararlandıkları primleri yasal faizi ile birlikte geri öderler ve bu teşvikten 5 yıl süre ile yasaklanırlar. Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kişilerin şahıs şirketi olması hâlinde, şirket ortaklarının tamamı hakkında; sermaye şirketi olması hâlinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kişi olması durumuna göre; ayrıca bir şahıs şirketinde ortak olmaları hâlinde bu şahıs şirketi hakkında da, sermaye şirketinde ortak olmaları hâlinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye şirketi hakkında da aynı şekilde yasaklama kararı verilir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.”
Düzenlemesine yer verilmiş idi.
Bu düzenlemenin hangi tarih itibariyle yürürlüğe konulacağı ve uygulanacağı konusundaki var olan tereddütler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan 31 Aralık 2018 tarihli 4. Mükerrer sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “ Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan ve Ondan Fazla Çalışanı Bulunan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı Teşvikinden Yararlanılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile giderilmiş oldu.
Bu Tebliğ hükmüne göre, yapılan düzenlemenin usul ve esasları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
TEŞVİKTEN YARARLANMA ŞARTLARI