Maliye Postası Dergisi
10 SORUDA “İZAHA DAVET” MÜESSESESİ
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mülga 370 inci maddesi, 9/8/2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22 nci maddesi ile “İzaha davet” başlığı altında yeniden düzenlenerek vergi sistemimizde yeni bir müessese ihdas edilmiştir.
Konu ile ilgili olarak 25.07.2017 tarihli ve 30134 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 482 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; izaha davetin kapsamı ve şekli, ön tespitin niteliği, izaha daveti yapacak ve yapılan izahı değerlendirecek merciler, davet yapılacaklar, yapılan izahta kullanılacak bilgi ve belgeler ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslar belirlenmiştir.
Bu yazımızda söz konusu kanuni düzenleme ve genel tebliğ kapsamında izaha davet müessesesinin uygulanmasına yönelik sorulara ve cevaplara yer verilmiştir.
İZAHA DAVET MÜESSESESİNE DAİR SORULAR VE CEVAPLAR
Vergi idaresi tarafından yapılan inceleme ve denetimler neticesinde vergi ziyaı tespit edilmesi halinde, mükellefler cezalı tarhiyata muhatap olabilmektedir. Ancak, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu sağlamaya yönelik vergi incelemesi başta olmak üzere idarece gerçekleştirilen işlemler, süreci uzatabilmekte, bu da vergiye uyum maliyetlerini artıran bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu itibarla, vergi incelemesi veya takdir işlemlerine başlanılmadan önce mükelleflerin konuya ilişkin görüşlerini alabilmesi için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştur.
İdare ve mükellefler arasındaki uyuşmazlıkların azaltılması, İdarenin zamanını daha etkin ve verimli alanlara hasretmesi, olayların gerçek mahiyetinin tespit edilmesine mükelleflerce daha çok katkıda bulunulması ve bu sayede vergiye gönüllü uyumun artırılması amacıyla izaha davet müessesesi getirilmiştir.
Söz konusu müessesesinin uygulanmasına ilişkin sorulara aşağıda cevap verilmiştir.
İzaha Davet Müessesesi ve Avantajları Nedir?