Haberler
1 TEMMUZ 2020'DEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK YÜKÜMLÜLÜKLER
Eğer bir erteleme olmaz ise 1 Temmuz 2020'den itibaren VUK Genel Tebliğ 509'da belirlenen mükelleflerin e-fatura,e-irsaliye,e-müstahsil makbuzu uygulamalarına geçmeleri , İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre elliden az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimi bulundurmaları gerekecek.
7252 Sayılı . Kanun ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre elliden az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 31 Aralık 2023 tarihine ertelendi.
1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren uygulamaya geçilmemiş illerde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına da geçilecek.
e-fatura,e-irsaliye,e-müstahsil makbuzu Uygulamalarına Geçiş
2018 veya 2019 yılında 5 milyon TLnin üzerinde brüt satışı bulunanlar 1.7.2020 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçecekler.
E-fatura uygulamasına geçen mükellefler e-arşiv fatura uygulamasına da geçecekler.
e-Fatura uygulamasına yıl içinde zorunlu olarak geçen mükellefler bakımından izleyen yılın başından itibaren 1 Ocak 2021 , e-Defter uygulamasına geçmek ve edefter.gov.tr adresinde format ve standardı belirlenen defterleri e-Defter olarak tutmak zorundalar.
Gelir İdaresinin internet sitesinde yayımlanan elektronik belge kapsamına dahil olacak mükelleflere ilişkin geçiş takviminde ve e-irsaliye kullanma kılavuzunda mükelleflerin e -irsaliye uygulamasına geçtikleri tarihte e -fatura uygulamasına dahil olmaları gerektiği belirtilmiştir.
VUK Genel Tebliğ Seri No: 509'un IV.3.5 ve 6. bölümlerine göre aşağıda yer alan mükelleflerin , e-İrsaliye uygulamasına ilişkin başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını 1/7/2020 tarihine kadar tamamlayarak e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini e-İrsaliye olarak düzenlemeleri ve kayıtlı kullanıcılardan e-İrsaliye olarak almaları zorunludur.
1- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların (akaryakıt) imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK'dan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükellefler.
2- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların ( tütün mamülleri ve alkollü içki) imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlamasını gerçekleştiren mükellefler.
3- 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler.
4- 4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Şeker Kanununun 2 nci maddesinin (e) bendinde tanımına yer verilen şekerin imalini gerçekleştiren mükellefler.
5- e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler.
6- Tarım ve Orman Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar.
7- e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
509 Seri Numaralı VUK Genel Tebliği ve e-belge uygulamalarına geçiş hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
İş Güvenliği Uzmanı ile İşyeri Hekimi Bulundurma Zorunluluğu
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6. maddesine göre işverenlerin çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi görevlendirmeleri gerekiyor. Çalışanlar arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamı veya bir kısmı ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden alınabilecek.
Söz konusu yükümlülük 7033 sayılı Torba Kanun ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde 01.07.2017’den 01.07.2020’ye ertelenmişti.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Uygulamasına Geçiş
1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren uygulamaya geçilmemiş illerde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına da geçilecek. Bu illerde Temmuz 2020 dönemine ait olup, 26 Ağustos 2020 tarihine kadar yapılacak beyan ve bildirimler Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile yapılacak.
Kırşehir , Amasya, Bartın ,Çankırı, Bursa, Eskişehir ve Konya illeri merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına daha önce geçmişlerdi.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.