Haberler
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI İLE İŞ YERİ HEKİMİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU ERTELENDİ
Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7252 Sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre elliden az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 31 Aralık 2023 tarihine ertelendi.
Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7252 Sayılı Kanun'un tamamını okumak için tıklayın.
Söz konusu erteleme yapılmasa idi elliden az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde 1 Temmuzdan itibaren iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimi bulundurulması gerekecekti.
Kanunla ayrıca 4447 sayılı İşsizlik Sigortası, 4857 sayılı İş Kanunlarında değişiklik yapıldı.
İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 26. Maddeye göre 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların; işyerindeki kısa çalışmanın sona ermesi ve aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda, 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere normal çalışmaya geçilmesinden itibaren üç ay süreyle, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacak.
Aynı destek 1/7/2020 tarihinden önce başvuruda bulunarak nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalıların haftalık normal çalışma süresine dönmeleri durumunda da sağlanacak.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanuna ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri ve sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar, 5510 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar ve yurtdışında çalışan sigortalılar hakkında yukarıda yazılı destekler uygulanmayacak.
İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; Kısa çalışma ödeneği alanlar için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek.
Kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığının tespiti veya kısa çalışma başvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması ya da nakdi ücret desteğinden yersiz yararlandığının tespiti halinde, iş yeri bu düzenleme kapsamında sağlanan destekten yararlanamayacak veya yersiz yararlanmış sayılacak. Destekten yersiz yararlanıldığının tespiti halinde, yararlanılan destek tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek. Söz konusu teşvikten yararlanmakta olan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerinden yararlanamayacak.
İşsizlik Sigortası Fonu tarafından işverene sağlanan, sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi işverenden talep edilemeyecek. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan düzenleme kapsamında karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak.
İş Kanununun geçici 10 uncu maddesinde yapılan düzenleme ile koronavirüs salgını gerekçesiyle işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin yasaklanması uygulamasının süresinin , 30 Haziran 2021 tarihine kadar 3'er aylık sürelerle uzatabilmesi için Cumhurbaşkanı'na yetki verildi. Ayrıca, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuata göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hallerinde iş sözleşmesi sona erdirilebilecek.
İş Kanunu'na eklenen Geçici 11. Madde ile Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden ocağı kazası sonrasında, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunun taraf olduğu rödovans sözleşmeleri kapsamında yer alan Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde hizmet akdi sona erdirilen işçilerden kıdem tazminatlarını alamayanların tazminatlarının , 2 ay içerisinde başvurmaları halinde kurum tarafından ödenmesine ilişkin düzenleme yapıldı.
Kanunla; TBMM'de 'Dijital Mecralar Komisyonu' adı ile yeni bir ihtisas komisyonu kuruluyor. Komisyon bireylerin kişilik haklarına özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı yahut çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi konularını görüşecek.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.