Haberler
YURT İÇİ ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ ; KURUMLAR VERGİSİNİN İNDİRİMLİ OLARAK UYGULANMASI
Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde değişiklik yapılmasına dair 23 No.lu Tebliğ yayımlandı. Yurt içi asgari kurumlar vergisi , kurumlar vergisi oranının indirimli uygulanması , kısmi bölünme ,yurtdışı mukimi kişi ve kurumlara verilen hizmetlerde vergi indirimi , kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara isabet eden giderlerin diğer kazançlardan indirilememesi , serbest bölgeler istisnası,taşınmaz satışlarında istisna , iştirak kazancı istisnası ,yurt dışı iştiraklerden elde edilen kazançlarda istisna konularında düzenlemeler yapıldı.
Değişiklikler ilgili yerlerine işlenmiş en güncel hali ile Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’i okumak için tıklayın.
Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde değişiklik yapılmasına dair 23 No.lu Tebliği okumak için tıklayın.
Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi
Kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10undan az olamayacak.
Hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına ; özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerin ise 2025 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına asgari kurumlar vergisi uygulanacak.
Geçici vergi dönemlerinde de, asgari kurumlar vergisi hesaplaması yapılacak.
Beyannamelerde indirim konusu yapılan geçmiş yıl zararları asgari kurumlar vergisi matrahından düşülmeyecek ve asgari kurumlar vergisinin hesaplanmasında dikkate alınacak.
Kurumlar vergisi mükellefleri, kurum geçici ve kurumlar vergisi beyannamelerinde Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci ve 32/A maddeleri hükümlerini dikkate alarak kurumlar vergilerini hesaplayacaklar.
Aynı beyannamelerde, ticari bilanço karı/zararına kanunen kabul edilmeyen giderlerini ekleyecekler.
Bu tutarın sıfırdan büyük olması halinde, bu tutardan asgari kurumlar vergisi kapsamı dışında bulunan istisna ve indirimler düşülecek. Kalan bir tutar bulunması halinde bu tutara %10 oranı uygulanmak suretiyle asgari kurumlar vergisi hesaplanacak.
İndirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancı ibaresi, hesap dönemi sonundaki ticari bilanço kârına veya zararına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunan tutarı ifade ediyor.
Ticari bilanço karı ile kanunen kabul edilmeyen giderler toplamının veya ticari bilanço zararı ile kanunen kabul edilmeyen giderler toplamının sıfırdan büyük olduğu durumlarda asgari kurumlar vergisi hesaplaması yapılacak.
Mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulduğu dönemlerde, asgari kurumlar vergisi hesabında enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan değerler dikkate alınacak.
Hesaplanan asgari kurumlar vergisinden;
- Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddenin altıncı, yedinci ve sekizinci fıkraları uyarınca payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurum kazançlarına uygulanan iki puan, ihracat kazançlarına uygulanan beş puan, sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına uygulanan bir puanlık indirimli oran uygulaması nedeniyle alınmayan vergi,
- Yurt içi asgari kurumlar vergisinin yürürlüğe girdiği 2/8/2024 tarihinden önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınmış olan teşvik belgelerindeki yatırıma katkı tutarlarının kullanılması nedeniyle Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesi indirimli kurumlar vergisi uygulamasına istinaden alınmayan vergi,
indirilecek ve ödenmesi gereken asgari kurumlar vergisi belirlenecek.
Bu kapsamdaki yatırıma katkı tutarının tespitinde, 2/8/2024 tarihinden önce mevcut yatırım teşvik belgelerinde kayıtlı olan yatırım tutarı dikkate alınacak, bu tarihten sonra yatırım teşvik belgesinde gerçekleştirilen revizeler sonucundaki artışlar hesaplamaya dahil edilmeyecek.
2/8/2024 tarihinden sonra (bu tarih dahil) yeni alınan teşvik belgeleri kapsamında yatınma katkı tutarlannın kullanılması nedeniyle Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesi hükmüne istinaden ilgili hesap döneminde alınmayan vergi, hesaplanan asgari vergiden düşülemeyecek.
Yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanan asgari kurumlar vergisinden Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak indirimli oran uygulamaları nedeniyle alınmayan vergi tutarları düşüldükten sonra kalan tutarın mükellefin beyanı üzerine hesaplanan vergi tutarını aşması halinde, aşan fark tutar kadar asgari vergi hesaplanacak.
Hesaplanan asgari vergiden hesap dönemine ilişkin tevkif suretiyle ödenen kurumlar vergisi ile ödenen geçici vergiler mahsup edilebilecek.
Tasfiye, birleşme, devir ve tam bölünme işlemleri nedeniyle verilen beyannamelerde de asgari kurumlar vergisi hesaplanacak.
Hesaplanan asgari kurumlar vergisinden Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesine göre bulunan % 5'lik vergi indirimi indirilebilecek.
Yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplamasında kurum kazancından düşülebilecek ve düşülemeyecek istisna ve indirimler tebliğde ayrıntılı olarak belirleniyor ve uygulamaya ilişkin çeşitli örnekler veriliyor.
Örnek : (C) A.Ş.'nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 4.000.000 TL, kanunen kabul edilmeyen gideri 800.000 TL'dİr. Mükellef kurum aynı hesap döneminde Kurumlar Vergisi Kanunun 5. maddesi hükmüne istinaden; 2.000.000 TL iştirak kazancı istisnasından, 800.000 TL iştirak hissesi satış kazancı istisnasından ve 4691 sayılı Kanun kapsamında 500.000 TL teknoloji geliştirme bölgeleri kazanç istisnasından yararlanmıştır. Kurum ayrıca, 100.000 TL Ar-Ge indirimi ile nakdi sermaye artışı nedeniyle hesapladığı 200.000 TL nakdi sermaye faiz indirimi tutarını beyanname üzerinden indirim konusu yapmıştır. Şirketin beyanname üzerinden indirim konusu yapabileceği geçmiş yıl zararı ise 400.000 TL'dir.
Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır:
(C) A.Ş.'nin, hesaplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisinden düşük olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 220.000 TL olarak dikkate alınacaktır.
Maliye Postası garantisiyle |
En yeni mevzuat değişikliklerini hızlı ,güvenilir ve kolaylıkla takip ederek zaman kazanmak; |
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza sağlıklı cevaplar almak; |
Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun. |
Abonemiz Olmak İçin Tıklayın. |
Abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın. |
Dergilerimizi incelemek için tıklayın. |
Elektronik yayınlarımıza eklenen Danıştay Kararları ve Özelgeleri incelemek için tıklayın. |