Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Yetkili Olmayan Hastaneler Tarafından Tespit Edilen Engel Oranına Dayanılarak Engelli İndiriminden Yararlandırılmaması
DANIŞTAY 9. Daire
E: 2016/2029 K: 2018/901
İstemin Özeti: Davacı tarafından, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesinde düzenlenen engelli indiriminden yararlandırılmaması yönünde tesis edilen işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İzmir 4. Vergi Mahkemesi’nin 18/09/2012 tarih ve E:2011/703, K:201211091 sayılı kararının; dilekçede ileri sürülen sebeplerle bozulması istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlıkta, davacı hakkında, çalışma gücü kayıp oranına ilişkin Merkez Sağlık Kurulunca yapılan değerlendirme esas alınmak suretiyle engelli indiriminden yararlandırılmasının mümkün olmadığı yolunda tesis edilen işlemin iptali istemiyle açılan davada; davacıyı, engel oranının tespit edilmesi amacıyla bilirkişi sıfatıyla Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı’na muayene için gönderen, adı geçen kurum tarafından davacının engellilik oranının %22 olduğunun tespiti üzerine, söz konusu raporu esas almak suretiyle davayı reddeden Vergi Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesinde, çalışma gücünün asgari %80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabının birinci derece engelli, asgari %60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabının ikinci derece engelli, asgari %40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabının ise üçüncü derece engelli sayılacağı ve maddede engel dereceleri itibarıyla belirlenen aylık tutarlarının, hizmet erbabının ücretinden indirileceği düzenlenmiş olup, engel derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usullerin Maliye, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarınca bu konuda müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle belirleneceği ifade edilmiştir.
Sözü edilen yasal düzenleme uyarınca hazırlanan ve 28.04.1981 tarih ve 17324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, “Sakatlık İndirimden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik”in, 24.09.1998 tarih ve 23473 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik ile değiştirilen 6. maddesinde, bu Yönetmelikte belirtilen sağlık kurulu raporunu düzenlemeye, “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”in 5. maddesinde belirtilen hastanelerin yetkili olduğu ve yetkili sağlık kuruluşlarının adı geçen Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde rapor düzenleyip sağlık kurulu kararını vermek zorunda oldukları, 7. maddesinde, yetkili sağlık kuruluşlarının, “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” in 6, 7 ve 8. maddelerinde belirlenen esaslara göre işlem yapacakları, “Merkez Sağlık Kurulu’nun Teşekkülü ve Yapacağı İşlemler” başlıklı 10. maddesine, Merkez Sağlık Kurulu’nun, Maliye Bakanlığı Başhekiminin başkanlığında, Sağlık Bakanlığı ‘nca görevlendirilecek iki uzman hekim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca görevlendirilecek bir uzman hekimden ve Gelirler Genel Müdürlüğü‘nün bir temsilcisinden oluşacağı, Kurul‘un, yetkili sağlık kuruluşlarınca düzenlenen raporlarda yer alan laboratuvar bulgularını, klinik muayene bulgularını, sakatlık bulgularını, teşhisi inceleyeceği ve rapor formunda kendine ait bir bölüm açarak karar bölümüne “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”e ekli cetvellerde yer alan sakatlık arızalarına göre çalışma gücü kayıp oranlarını dikkate alarak hizmet erbabının sakat1ığı nedeniyle çalışma gücünü hangi oranda kaybettiğini rakamla ve yazıyla belirtmek suretiyle karar vereceği belirtilmiştir.
Yukarıda yer verilen 28.04.1981 tarih ve 17324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, “Sakatlık İndirimden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ve Uygulanması Hakkında Yönetmelik”in atıf yaptığı, 18.03.1998 tarih ve 23290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” ile, kamu kurum ve kuruluşları tarafından engellilere sağlanacak haklardan ve verilecek hizmetlerden yararlanmak üzere istenilen sağlık kurulu raporlarının alınışı, geçerliliği, değerlendirilmesi ve sağlık kurulu raporu verebilecek yetkili sağlık kuruluşlarının tespiti ile ilgili usul ve esasları belirlenmiştir.
18.03.1998 tarih ve 23290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”, 16.07.2006 tarih ve 26230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” ile yürürlükten kaldırılmış, bu Yönetmelik’ten sonra da, 16.12.2010 tarih ve 27787 sayılı, 14.01.2012 tarih ve 28173 sayılı ve 30.03.2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazete’de aynı isimle yayımlanan yönetmelikler yürürlüğe girmiş ve yeni yayımlanan her yönetmelik, bir önceki yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Diğer yandan, yeni yayımlanan her Yönetmelik’in “atıflar” maddesi ile, önceki Yönetmeliklere yapılan atıfların, bu Yönetmelik hükümlerine yapılmış sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Bu düzenlemeler uyarınca, başvuru tarihinde yürürlükte olan,16.12.2010 tarih ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”in, “Özürlü Sağlık Kurulunun Teşkili” başlıklı 6. maddesinde, özürlü sağlık kurulunun; iç hastalıkları, göz hastalıkları, kulak-burun-boğaz, genel cerrahi veya ortopedi, nöroloji veya ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından oluşacağı, özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kurumunda, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin bulunması halinde, bu uzmanın özürlü sağlık kurulunda yer almasının zorunlu olduğu, değerlendirilecek özür, birinci fıkrada sayılan uzmanlık dallarının dışında ise, ilgili dal uzmanının da kurulda bulunmasının şart olduğu, kurulda bulunan hekimlerin birbirlerinin yerine karar veremeyecekleri, eğitim ve araştırma hastanelerinde özürlü sağlık kuruluna şefler, bulunmadıkları zaman şef yardımcıları veya şeflerin görevlendirecekleri uzman hekimlerin gireceği, kurulun başkanının, bu Yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilen hastanelerin baştabibi veya baştabibin görevlendireceği şef veya ana bilim dalı başkanı olduğu; “Yetkili Sağlık Kurumları” başlıklı 7. maddesinde, bu Yönetmelikte belirtilen özürlü sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye yetkili sağlık kurumlarını ve hakem hastaneleri, Sağlık Bakanlığı’nın belirleyeceği ve internet sitesinde yayımlayacağı, yetkili olmayan sağlık kurumları ile 6. maddede belirtilen şekilde özürlü sağlık kurulunu teşkil edemeyen sağlık kurumlarının verdiği sağlık kurulu raporlarının değerlendirilmeye alınmayacağı; “Raporların Düzenlenmesi ve Özür Oranının Belirlenmesi” başlıklı 8. maddesinde, özürlü sağlık kurulu raporlarının, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK -i Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Formuna uygun olarak düzenleneceği, kişinin özür oranının, özürlü sağlık kurulunca bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 Özür Oranları Cetvelinde bulunan özür oranlarına göre yüzde (%) olarak belirlenerek özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde rakam ve yazı ile belirtileceği ifade edilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20. maddesinin birinci bendi ile, Danıştay ile idare ve vergi mahkemelerinin, bakmakta oldukları davalara ait her çeşit incelemeleri kendiliklerinden yapacakları düzenlenerek, idari yargılama usulünde re’sen araştırma ilkesi benimsenmiştir. Bu ilke uyarınca idari yargı yerleri, uyuşmazlık konusu olayı hukuki çözüme kavuşturma açısından her türlü inceleme ve araştırmayı yapma, iddia ve savunmalarda ortaya konan hususlara ilişkin bilgi ve belgeleri isteme ve inceleme yetkisine sahiptir.
Dosyanın incelenmesinden, engelli indiriminden faydalanmak isteyen davacıya, ... , ... Devlet Hastanesi tarafından verilen 02/02/2011 tarihli ve engel oranının % 15 olarak belirlendiği sağlık kurulu raporunun, Merkez Sağlık Kurulunca da %15 olarak saptanması üzerine davacının engelli indiriminden yararlanamayacağına ilişkin dava konusu işlemin tesis edildiği anlaşılmıştır.
Bu Danıştay Kararının tamamı Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Gelir Vergisi Kanununun 31. Maddesi altına kaydedilmiş , basılı olarak da Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu Hakkındaki 1 Numaralı DANIŞTAY KARARLARI KLASÖRÜ ABONELERİNE GÖNDERİLMİŞTİR.
Bu Danıştay Kararlarınının tamamını ,diğer kararları , özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Abonelik hakkında bilgi almak ve mesaj atmak için tıklayın.
En son eklenen diğer Danıştay Kararlarını görmek için tıklayın.