Haberler
VERGİ ve SOSYAL GÜVENLİK KANUNLARINDA İSTİSNA VE TEŞVİKLER GETİREN 7103 SAYILI KANUN YAYIMLANDI
Kanunla hurdaya ayrılan araçlar için ÖTV istisnası , gelir vergisi,katma değer vergisi kanunlarına ek istisnalar , ilave istihdama yeni teşvikler getiriliyor.
Söz konusu 7103 Sayılı Kanun'un tamamını okumak için tıklayın.
Vergi Usul Kanununda Yapılan Değişiklikler
Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezalarında Vergi Usul Kanunu 376. Maddesine göre uygulanan indirim oranı cezanın üçte birinden yarısına çıkarıldı. Buna göre ceza ihbarnamelerinin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde ödeyeceği bildirilirse ceza yarıya düşecek.
Tasfiye edilerek tüzel kişiliği ticaret sicilinden silinmiş olan mükelleflerin, tasfiye öncesi ve tasfiye dönemlerine ilişkin her türlü vergi tarhiyatı ve ceza kesme işlemi müteselsilen sorumlu olmak üzere, tasfiye öncesi dönemler için kanuni temsilcilerden, tasfiye dönemi için tasfiye memurlarından herhangi biri adına yapılacak. Limited şirket ortakları, tasfiye öncesi dönemlerle ilgili doğacak amme alacaklarından şirkete koydukları sermaye hisseleri oranında sorumlu olacaklar . Tasfiye memurlarının sorumluluğu ise tasfiye sonucu dağıtılan tutarla sınırlı olacak.
Bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenle imha edilmesi gereken emtia, bu mahiyetteki imha işlemleri süreklilik arz eden mükellellerin başvurularına istinaden, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek imha oranı dikkate alınmak suretiyle değerlenebilecek. Maliye Bakanlığınca karşılıklı anlaşma suretiyle, tayin olunacak imha oranını aşmamak kaydıyla imha edilen emtianın emsal bedeli sıfır olarak kabul edilecek.
Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar yurtdışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların, söz konusu dönem zarfında yatırım teşvik belgesi kapsamında sarf olunan kısmı nedeniyle oluşan kur farklarından vergi alınmayacak. Bu kur farkları pasifle özel bir fon hesabına alınabilecek. Bu durumda olumlu kur farkları bu hesabın alacağına, olumsuz kur farkları ise bu hesabın borcuna kaydedilecek. Söz konusu fon hesabı, sermayeye ilave edilme dışında, herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, vergiye tabi tutulacak.
Yeni Getirilen KDV İstisnaları
Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifalarına KDV istisnası getirildi.
Ayrıca KDV Kanununa eklenen Geçici 39. Madde ile 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimlerinde yatırım teşvik belgesine kapsamında olmasalar dahi 31/12/2019 tarihîne kadar katma değer vergisi alınmayacak. Vergi Usul Kanuna eklenen Geçici 30. Madde ile de bu kapsamda alınan yeni makina ve teçhizatın amortisman oranı da iki kat artırılarak uygulanabilecek.
Bu kapsamda yapılan teslimler nedeniyle yüklenilen KDV , vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecek.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemlerine de KDV istisnası getirildi.
Gelir Vergisi İstisnaları
Hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımların kıdem tazminatı tavanına kadar olan tutarından gelir vergisi alınmayacak.
İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere gelir vergisi istisnası getirildi. İşverenlerce iş yerinde kreş ve gündüz bakımevi hizmetlerinin verilmediği durumlarda, ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması şartıyla her bir çocuk için aylık asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15'ini aşmamak üzere bu istisnadan yararlanılabilecek.
Sahip oldukları ya da kiraladıkları konutlarda 10KW’a kadar güce sahip tesislerle güneş ya da rüzgar enerjisi ile üretilen elektriğin elektrik dağıtım şirketlerine satan şahıslar esnaf muaflığı kapsamına alındı. Bu kişiler söz konusu satışlar için gelir vergisi ödemeyecek.
Gelir Vergisi Kanunu 32. Maddesinde yapılan değişiklikle asgari ücretli çalışanların ellerine geçen net ücretin asgari ücretin altına düşmesi halinde asgari geçim indirimine sağlanacak ilaveler ile asgari ücret seviyesine çıkarılmasına ilişkin uygulama kalıcı hale getirildi. Söz konusu değişiklikten önce her sene bu konuya ilişkin Tebliğ çıkarılması gerekiyordu.
İstihdam Teşvikleri
4444 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen Geçici Maddelere göre yeni işçi işe alarak ek istihdam sağlayan işletmelere sigorta prim desteği ve vergi desteği verilecek. İŞ-KUR’a kayıtlı işsizler arasından 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında özel sektör tarafından ilave istihdam sağlanması durumunda 12 ay süreyle;( Kadın, genç ve engelli istihdamında teşvik süresi 12 ay yerine 18 ay ) 5510 sayılı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle prim desteği sağlanacak. İmalat ve bilişim sektöründe sağlanacak ilave istihdam için daha fazla prim desteği sağlanıyor. (İlgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar)
İmalat sektöründe çalışan küçük işletmelere ve esnafa (2017 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı ortalaması 1 ila 3 olan, imalat sektöründe ustalık belgesi sahibi olan işyerleri) , 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük ilave istihdam sağlamaları halinde prim desteğine ilaveten iki ayda bir ücret desteği verilecek. Sağlanacak ücret desteği sigortalının destek sağlanan aya ilişkin prim ödeme gün sayısının 53.44 TL ile çarpılması sonucu bulunacak. Söz konusu prim ve ücret desteği 2018 yılı Aralık ayı/dönemini geçmeyecek Bu madde kapsamına giren işyerleri en fazla iki sigortalı için destekten yararlanabilecek.
Bu kapsamda işe alınanların ücretlerinin, asgari ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecek. Bu kapsamda yapılan ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kâğıtlara ait damga vergisinin aylık brüt asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden kısmı beyan edilmeyecek ve ödenmeyecek.
Asgari ücret desteği uygulamasına 2018 Ocak ve Eylül dönemleri arasında uygulanmak üzere 2018 yılında da devam edilecek.
5510 Sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna eklenen EK MADDE 17 ile prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanmayanlara yararlanılmayan ayı/dönemi takip eden altı ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri şartlarıyla, başvuru tarihinden geriye yönelik en fazla altı aya ilişkin olmak üzere, yararlanılmamış olan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabilme imkanı getirildi.
18-25 Yaş Aralığındaki Gençlere İlişkin Yapılan Değişiklikler
5510 Sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda yapılan değişikliğe göre 18-25 yaş aralığında bulunan ve yetim aylığı alan gençlerin işe girdikleri zaman yetim aylıkları kesilmeyecek ve yeşil pasaportları iptal olmayacak. Buna göre gelir veya aylık bağlanan hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmaları, ödenmekte olan gelir ve aylıkların kesilmesini gerektirmeyecek.
Daha önce bu kapsama girenlerin kesilen aylıkları gelir veya aylık bağlanması için yazılı istekte bulunanların aylıkları maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren yeniden bağlanacak. Ancak geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmayacak.
Hurda Araç Teşviki
31 Aralık 2019 tarihine kadar, 16 ve daha büyük yaştaki araçların kayıt ve tescili silinerek, bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması halinde, her bir araç için aynı cins yeni bir aracın ilk iktisabında en fazla 10.000 liraya kadar özel tüketim vergisi indirimi uygulanacak. Araçların cins ve özelliklerine göre uygulanacak Özel Tüketim Vergisi indirimi Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilecek.
Elektrikli araçlardan da Motorlu Taşıtlar Vergisi alınacak.
Yeni Konut Alım Desteği
Kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk ve tek konut satın alanlarına destek olunmasını amaçlayan Konut Hesabı sisteminde de düzenleme yapıldı. Bu kapsamda, sistemin daha etkin hale getirilmesi için yüzde 20 olan devlet katkısı yüzde 25'e çıkarıldı. Devlet katkısı ödemesi katılımcı bazında en fazla 20 bin lira olacak.