Haberler
VERGİ VE SGK PRİM BORÇLARINA YAPILANDIRMA İMKANI GETİREN 7256 SAYILI KANUN
Vergi , SGK prim ve diğer çeşitli borçların yapılandırılması ile istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri içeren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7256 Sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kamu alacaklarının yapılandırmasına ilişkin düzenlemelerin yapıldığı 7256 Sayılı Kanunun tamamını okumak için tıklayın.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen alacakların yapılandırılması hakkında tebliğ için tıklayın.
SGK borçlarının yapılandırılmasına ilişkin genelgeleri incelemek için tıklayın.
Varlık Barışı hakkında açıklamaların yapıldığı Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)'i incelemek için tıklayın.
Yeniden yapılandırma düzenlemesi 31 Ağustos 2020 öncesi alacakları kapsayacak. Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren 31.01.2021 (3343 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına Göre) tarihine kadar müracaat etmesi gerekiyor. Kanun kapsamına giren kamu alacakları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığının alacakları için ilk taksit ödemeleri 2021 yılının Şubat ayının sonuna , Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ilk taksit ödemeleri de 2021 Mart ayının sonuna kadar yapılacak.(3343 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına Göre)
Borçların tamamı ilk taksitte ödenirse, katsayı uygulanmayacak ve gecikme zammının yüzde 90’ı silinecek.
Borçların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmayacak ve gecikme zammının yüzde 50’si silinecek.
Borçların taksitle ödenmek istenmesi hâlinde, borçluların altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şart. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacak.
Hesaplanan tutarların taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutar;
1) Altı eşit taksit için (1,045),
2) Dokuz eşit taksit için (1,083),
3) On iki eşit taksit için (1,105),
4) On sekiz eşit taksit için (1,15),
katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar, taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak. Borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilecek. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, öğrencilerin kredi borçları, trafik, seçim, kara yollarından usulsüz geçiş cezaları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre takip edilen diğer alacaklar yapılandırılacak.
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları da kanuna göre yapılandırılabilecek.
Mükellefler tarafından dava edilen alacaklar da açılan davalardan vazgeçilmesi şartıyla yapılandırmaya konu olabilecek. Bu durumdaki mükellefler, öngörülen sürede başvurarak yazılı olarak davadan vazgeçtiklerini beyan edecekler. Davadan vazgeçme dilekçeleri ilgili tahsil dairesine verilecek ve bu dilekçelerin tahsil dairelerine verildiği tarih, ilgili yargı merciine verildiği tarih sayılarak dilekçeler ilgili yargı merciine gönderilecek. Bu Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan ve açtıkları davalardan vazgeçen borçluların bu ihtilaflarıyla ilgili olarak karar tarihine bakılmaksızın bu Kanunun yayımı tarihinden sonra tebliğ edilen kararlar uyarınca işlem yapılmayacak.
11/5/2018 tarihli ve 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanuna göre yapılandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla anılan Kanun kapsamında ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçluların talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilecek. Böyle bir durumda kalan borçları yeniden hesaplanacak ve bu borçlular yeniden bir ödeme süresi kazanmış olacaklar.
TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler de kapsamda yer alıyor.
Emlak vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, diğer vergi ve harçlar, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları da yapılandırma kapsamına alınacak. Yapılandırmadan çiftçi ve orman köylüleri de faydalanabilecek. Belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamaları ve irtifak hakkı tesisinden kaynaklanan alacakları da yapılandırma kapsamına alındı. Büyükşehir belediyeleri ile bağlı kuruluşlarının Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne olan borçları da yapılandırılabilecek. Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçiler ile kredi kullanan orman köylüleri de düzenlemeden yararlanacak.
Covid19 salgını nedeni ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununa göre kesilen cezalar , yasak yerlerde tütün kullanımı nedeni ile verilen cezalar, adli para cezaları, düzenleyici denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları ise kapsam dışında tutuldu, bunlar için yapılandırma olmayacak.
Bu Kanun kapsamına giren dönemlere ilişkin olup bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla mücbir sebep hâli ilan edilmesi nedeniyle beyanname verme ve ödeme süresi ertelenen vergilerden, ödeme süresinin son günü 2020 yılının Ekim, Kasım veya Aralık ayına tekabül edecek şekilde belirlenenler hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmayacak.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.
İlk iki taksit süresinde ödendikten sonra bir takvim yılında 2 taksit süresinde ödenmezse bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecek. Aksi takdirde borç yapılandırılmasından yararlanma hakkı kaybedilecek ve kalan borç ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecek.
Borçlu Bağ-Kur (4/b) Sigortalıların Sigortalılıklarının Dondurulması
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen Geçici 83. Maddeye göre, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 31/10/2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu borçlarını Kanunun yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde, sigortalılıkları durdurulacak.
Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu sürelere ilişkin Kurum alacakları takip edilmeyerek bunlara Kurum alacakları arasında yer verilmeyecek. Sigortalılıkları durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 1/11/2020 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacak.
Daha sonra sitalep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilecek. Hesaplanan borç tutarının tamamını, borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.
İlave İstihdam Desteği
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 10. Maddesinin süresi Cumhurbaşkanı tarafından 31/12/2023 tarihine kadar uzatılabilecek. Söz konusu madde ilave istihdam sağlanması halinde işverene sağlanan sosyal güvenlik primi , gelir vergisi stopaj teşviki ile damga vergisi desteğine ilişkin düzenlemeler içeriyor.
İşsizlik Sigortası Kanunu'na eklenen Geçici 28. Maddeye göre 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere, Ocak 2019-Nisan 2020 döneminde en az sigortalı bildirimi yapılan ay veya dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilecek her bir sigortalı için prim ödeme gün sayısının 44,15 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutar her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverenlere Fondan destek sağlanacak.
Evde Ürettiklerini İnternetten Satanlar Vergiden Muaf Esnaf Sayılacak
Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesine eklenen bente göre ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar vergiden muaf esnaf sayılacak.
Bu kapsamda esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekecek. Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklar . İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekiyor. Bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94 üncü madde kapsamında tevkifat yapılmayacak. Bu bent kapsamında elde edilen hasılatın 220.000 Türk lirasını aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacak.
Gelir Vergisi Mükelleflerinin Elektronik İhracatlarına Vergi İstisnası
Gelir Vergisi Kanunun 89 uncu maddesine eklenen bent ile tam mükellef gerçek kişilerin, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 225 inci maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın %50’sine gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilme imkanı getirildi.
Sermaye Şirketlerinin Kendi Hisse Senetlerini Almalarına İlişkin Düzenleme
Gelir Vergisi Kanunun 94 üncü maddesinde yapılan değişikliğe göre , tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi hisse senetlerini veya ortaklık paylarını,
i) Sermaye azaltımı yoluyla itfa etmeleri hâlinde iktisap bedeli ile hisse senetlerinin veya ortaklık paylarının itibari değeri arasındaki fark tutar sermaye azaltımına ilişkin kararın ticaret sicilinde tescil edildiği tarih,
ii) İktisap bedelinin altında bir bedel karşılığında elden çıkarmaları hâlinde iktisap bedeli ile elden çıkarma bedeli arasındaki fark tutar elden çıkarma tarihi,
iii) İktisap ettikleri tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde, sermaye azaltımı yoluyla itfa etmemeleri veya elden çıkarmamaları hâlinde, iktisap bedeli ile hisse senetlerinin veya ortaklık paylarının itibari değeri arasındaki fark tutar iktisap tarihinden itibaren iki tam yıllık sürenin son günü,
itibarıyla dağıtılmış kâr payı sayılacak ve bu tutarlar üzerinden %15 oranında vergi tevkifatı yapılacak. Bu fıkra kapsamında tevkif edilen vergiler herhangi bir vergiden mahsup edilemeyecek.
Varlıkların Bildirilmesi
Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 30/6/2021 tarihine kadar vergi dairelerine bildirilebilecek. Bildirilen söz konusu varlıklar, 30/6/2021 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilecek. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecek.
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını kanundaki hükümler çerçevesinde 30 Haziran 2021'e kadar Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek.
Bu kapsamıda bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Bunun için bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şart.
Diğer Düzenlemeler
1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi, 1 Ocak 2022 tarihine ertelendi.
Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması , 1 Ocak 2021'den 31 Aralık 2023 tarihine ertelendi.
Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumların (bankalar, fınansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri hariç) paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemine ait kurum kazançlarına kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanacak.
Cumhurbaşkanı’na kurumlar vergisinde 5 puan indirim yetkisi veren hüküm ise kanundan çıkarıldı.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri , yargı kararları,genelgeleri ve özelgeleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın.
Abonelerin soruları ve Maliye Postası'nın yanıtlarından bazılarını incelemek için tıklayın.