Haberler
7256 SAYILI KANUNA GÖRE BORÇ YAPILANDIRMASI HAKKINDA SGK GENELGELERİ
Sosyal Güvenlik Kurumu, 7256 sayılı kanun uyarınca Kurum alacaklarının yapılandırılması ile 5510 sayılı kanunun 4/1-b kapsamındaki sigortalılığın durdurulması hakkında açıklamaların yapıldığı 2 adet genelge yayımladı.
Alacakların yapılandırılması hakkında açıklamaların yapıldığı 2020/45 sayılı Genelgenin tamamını okumak için tıklayın.
4/1-b kapsamındaki sigortalılığın durdurulması hakkında açıklamaların yapıldığı 2020/46 sayılı Genelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Borçluların kapsama giren Sosyal Güvenlik Kurum alacaklarını 7256 sayılı kanun uyarınca yapılandırabilmeleri için 31/12/2020 tarihi mesai bitimine kadar ilgili üniteye/birime şahsen, posta yoluyla, e-Devlet üzerinden veya 31/12/2020 saat 23.59 a kadar e-Sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekiyor.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalıştırılan sigortalılardan kaynaklanan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezası, damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı ve eksik işçilikten kaynaklanan prim borçları için e-Bildirge şifresi aktif olanlar tarafından yapılacak başvurular e-Sigorta kanalıyla yapılacak. Bunların posta yoluyla yapacakları başvuruları da kabul edilecek.
4/a kapsamında çalıştırılan sigortalılardan kaynaklanan borçlar için e-Sigorta kanalıyla yapılan başvuruların listesi,işveren intra sisteminde mevcut “tahsilat/yapılandırmalar/7256” menüsü üzerinden alınacak.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borçları için e-Devlet üzerinden veya Genelgeye ekli Ek:1/b’de yer alan başvuru formunun doldurulması suretiyle elden ya da posta yoluyla,
a) Prim borçları yönünden herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
b) Durdurulan sigortalılık sürelerinin ihyasına ilişkin prim borçları yönünden
sigortalılık dosyasının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulacak.
7143 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre yapılandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla anılan Kanun kapsamında ödemeleri devam eden ve taksit ödeme yükümlülükleri bozulmayan alacaklar açısından, bütün borçlular talep etmeleri halinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilecek.
Bu doğrultuda ilgili düzenlemeden yaralanmak isteyenlerin bu genelge ekinde yer alan başvuru formlarındaki “Bozma koşulu oluşmamış ve taksit ödemeleri devam eden 7143 sayılı Kanunun kapsamındaki yapılandırma anlaşmamın bozularak yeni yapılandırma anlaşmasına dahil edilmesini istiyorum” seçeneğini işaretlemeleri gerekiyor.
Borçlu olan şirketin yapılandırmaya başvurmamasına rağmen, ortakların kendi hisselerine düşen borçları ile şirket ortaklığı/şirket müdürlüğü/yönetim kurulu üyeliği (vb.) sona erenlerin sorumlu oldukları dönemlerden kaynaklanan borçları için yapılandırma talebinde bulunmaları halinde bu talepleri geçerli kabul edilecek.
2020/46 sayılı Genelgeyle kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, 31/10/2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, bu borçlarını Kanunun yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde, sigortalılıklarının durdurulması hakkında açıklamalar yapıldı. Bu kapsama aşağıdaki sigortalılar giriyor:
31.10.2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunması kaydıyla;
- Mülga 1479 ve mülga 2926 sayılı Kanunlara göre sigortalı olarak tescilleri yapılanlar,
- Tevkifata istinaden geriye dönük mülga 2926 sayılı Kanun kapsamında tescili yapılanlar,
- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar (Köy ve mahalle muhtarları ile istege baglı sigortalılar hariç),
- Degisik yapılandırma kanunlarına göre prim borçlarını yapılandırdıkları halde (yapılandırma borcunun tamamını ödeyenler hariç) yapılandırması bozulanlar veya yapılandırmasının iptali için yazılı talepte bulunanlar,
- Borçları 5510 sayılı Kanunun 91 inci maddesine göre ertelenmis
sigortalılardan yazılı talepte bulunanlar,
- Prim borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirenlerden, tecil ve taksitlendirmesi bozulanlar veya tecil ve taksitlendirmesinin iptali için talepte bulunanlar
Bu kapsamda sigortalılıkları durdurulanlardan (4/b) kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları, 01.11.2020 itibarıyla (06) koduyla yeniden başlatılacak.
31.10.2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunması nedeniyle sigortalılıkları durdurulanların daha sonra kendileri ya da hak sahipleri tarafından Ek-2’de yer alan basvuru formuyla dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlügüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat ederek ihya talebinde bulunmaları halinde, durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı için talep tarihinde belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden ihya borcu hesaplanacak . Hesaplanan ihya borç tutarının tamamı borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödendiği takdirde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.