Haberler
İMAR AFFI ; VERGİ, SOSYAL GÜVENLİK BORÇLARINA YENİDEN YAPILANDIRMA İMKANI GETİREN 7143 SAYILI KANUN
Ruhsatsız yapılara imar affı , 31 Mart 2018 tarihine kadar tahakkuk eden vergi , sosyal güvenlik, gümrük vergisi, trafik cezaları ,belediyelere olan borçlar ve diğer kamu alacaklarına yapılandırma ve taksitlendirme , mükelleflere matrah artırımı ve varlık barışı imkanı getiren 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.
Söz Konusu 7143 Sayılı Kanunu okumak için tıklayın.
Kanuna ilişkin Gelir İdaresi Tebliği için tıklayın.
Kanuna ilişkin SGK Genelgesi için tıklayın.
İmar BarışıTebliğini okumak için tıklayın.
Kanuna ilişkin Gümrük Tebliği için tıklayın.
İmar Affına İlişkin Hükümler:
31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31/10/2018 tarihine kadar başvurulması, kanundaki şartların yerine getirilmesi ve 31/12/2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek.
Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğunda olacak.
Boğaziçi sahil şeridi , İstanbul tarihi yarımada , Çanakkale Savaşları Gelibolu imar affı kapsamı dışında tutuldu.Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar ile Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar da imar affından yararlanamayacaklar.
Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.
Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ile maliklerin tamamının muvafakatinin bulunması ve imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesi halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.
Yapının bulunduğu arsanın Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında alınacak kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Bakanlar Kurulu, kayıt bedeline ilişkin oranı iki katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, yapının niteliğine ve bölgelere göre kademelendirmeye, ayrıca başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.
Kamu arsa veya arazileri üzer,ne yapılan yapılar , belirlenen rayiç bedel üzerinden yapı kayıt belgesi alanlara satılacak.
Vergi,Sosyal Güvenlik ve Diğer Kamu Borçlarının Yapılandırılması
Kanuna göre, kanunun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 2018 Temmuz ayının sonuna kadar başvurmaları gerekiyor.
Maliye Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere olan veya ödenecek borçların ilk taksidinin 2018 Eylül ayından ;
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitininin ise 2018 Ağustos ayından ;
başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.
Yapılandırılan vergi ve sosyal güvenlik borçlarının tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde artış katsayısı uygulanmayacak ve gecikme faizi ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların %90’ının tahsilinden vazgeçilecek.
Yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenmek istenmesi durumunda ise söz konusu borçlar, belirlenen katsayılara göre artırılmış olarak ödenecek. Yapılandırmadan yararlanılarak süresinde ödenen alacaklara, bu kanunda yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla yayımı tarihinden sonraki süreler için faiz, gecikme zammı, gecikme cezası gibi fer'i amme alacağı hesaplanmayacak.
Kanun kapsamında o yapılandırılan idari para cezalarından %25 indirim yapılacak.
SGK'na prim borçlarını yapılandırarak ilk taksidini ödeyenler sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler.
Yapılandırılarak ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecek.
İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler
Bu Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, bu Kanunun yayımı tarihinden önce başlanıldığı hâlde, tamamlanamamış olan vergi incelemelerine bu Kanunun matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla devam edilecek.
Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tarh edilen vergilerin %50’si ile bu tutara gecikme faizi yerine bu Kanunun yayımı tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile bu tarihten sonra ihbarnamenin tebliği üzerine belirlenen dava açma süresinin bitim tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizinin tamamının, vergi aslına bağlı olmayan cezalarda cezanın %25’inin; ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren ilk taksit ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler hâlinde altı eşit taksitte ödenmesi şartıyla vergi aslının %50’sinin, vergi aslına bağlı olmayan cezalarda cezanın %75’inin, vergilere bu Kanunun yayımı tarihine kadar uygulanan gecikme faizinin ve vergi aslına bağlı cezaların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
Matrah ve vergi artırımı
Gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırarak kanunda belirtilen süre ve şekilde ödeyen mükelleflere artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak.
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri vermiş oldukları yıllık beyannamelerinde (ihtirazi kayıtla verilenler dâhil) vergiye esas alınan matrahlarını, bu Kanunun yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar (2018 Ağustos), 2013 takvim yılı için %35, 2014 takvim yılı için %30, 2015 takvim yılı için %25, 2016 takvim yılı için %20, 2017 takvim yılı için %15 oranından az olmamak üzere artıracaklar.
Artırılan matrahlar, %20 oranında vergilendirilecek . Ancak, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, artırımda bulunmak istedikleri yıla ait yıllık beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş, bu vergi türlerinden tahakkuk eden vergilerini süresinde ödemişler ise artırılan matrahları %15 oranında vergilendirilecek.
KDV ve Muhtasar Beyannameler için de matrah artırımı yapılabilecek.
Kanunda belirtilen şartlar dâhilinde katma değer vergisini artırarak belirtilen süre ve şekilde ödeyen mükellefler nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak katma değer vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak.
Artırım talebinde bulunulan yılları izleyen dönemlerde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin olarak artırım talebinde bulunulan dönemler için, sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden ve artırım talebinde bulunulan dönemler için ihraç kaydıyla teslimlerden veya iade hakkı doğuran işlemlerden doğan terkin ve iade işlemleri ile ilgili inceleme ve tarhiyat yapılabilecek. Sonraki dönemlere devreden katma değer vergisi yönünden yapılan incelemelerde artırım talebinde bulunulan dönemler için tarhiyat önerilemeyecek.
Matrah artırımı ile ödenen katma değer vergisi, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak nazara alınmayacak, ödenmesi gereken katma değer vergilerinden indirilemeyecek veya herhangi bir şekilde iade konusu yapılmayacak.
Katma değer vergisi mükellefleri, her bir vergilendirme dönemine ilişkin olarak verdikleri beyannamelerindeki (ihtirazi kayıtla verilenler dâhil) hesaplanan katma değer vergisinin yıllık toplamı üzerinden 2013 yılı için %3,5, 2014 yılı için %3, 2015 yılı için %2,5, 2016 yılı için %2 ve 2017 yılı için %1,5 oranından az olmamak üzere belirlenecek katma değer vergisini, vergi artırımı olarak bu Kanunun yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın (2018 Ağustos) sonuna kadar beyan edecekler.
Daha Önce Yapılandırılan Borçlar
6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanunların ilgili hükümlerine göre yapılandırılan ve anılan Kanunlar kapsamında ödemeleri devam eden alacaklardan kalan taksitlerin tamamının, 2018 Temmuz ayına kadar ödenmesi halinde kalan taksit toplamı içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının %90’ının 2018 Eylül ayına kadar ödenmesi halinde kalan taksit toplamı içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının %50’sinin tahsilinden vazgeçilecek.
Varlık Barışı
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, Kanuna uygun olarak 30/11/2018 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, %2 oranında vergi ödeyerek söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler..
Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar da 30/11/2018 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilerek %2 oranında vergi ödenir ise sözkonusu varlıklar işletmeden çekilebilecek.
Yukarıda belirtilen varlıklar 31 Temmuz 2017 tarihine kadar getirilir ya da beyan edilir ise hiç vergi alınmayacak.
Bu kapsamda bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.
Varlık barışı hükümlerine göre ödenen vergi, hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecek, söz konusu varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmeyecek.
SGK Destek ve İkramiyeleri
Gelir Vergisi Kanununa göre genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalananlardan 1/6/2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri, 1 yıl süreyle prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanacak. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu prim desteğinden yararlanabilecek.
5510 Sayılı Kanuna eklenen Ek Madde 18'e göre SGK'ndan aylık alanlara Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 1.000’er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenecek. Bu ödemelerden kesinti yapılamayacak ve bu ödemeler haczedilemeyecek.