Haberler
VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPAN TORBA KANUN YAYIMLANDI
Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7061 Sayılı Kanunu okumak için tıklayın.
7061 sayılı torba yasa ile Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Vergi Usul Kanunu, Katma Değer Vergisi , Özel Tüketim Vergisi Kanunları ile diğer bazı kanunlarda değişiklikler yapılıyor.
Agari Ücretin Altına Düşen Ücretler ve Kira Gelirlerinde Götürü Gider Uygulaması
2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında aldıkları net ücret asgari ücretin altına düşen çalışanların ücretlerinde meydana gelen azalışı telafi etmek amacıyla Gelir Vergisi Kanunu'na Geçici Madde 87 eklendi. Buna göre, geçen sene de yapılan uygulamaya benzer şekilde net ücreti asgari ücretin altına düşen asgari ücretlilere, elde edecekleri net ücretleri asgari ücrete tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanacak. Kanun çıkmadan ödenmiş olan ücretler için ödenmiş gelir vergileri çalışana iade edilmek suretiyle asgari ücrete tamamlanacak.
Ücretleri asgari ücretin aldına düşenlere yapılacak telafi ödemesi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
1 Ocak 2017 tarihinden sonra elde edilecek kira gelirlerinde götürü gider oranı %25 ten %15'e düşürüldü. 2018 yılında verilecek kira beyannamesinde götürü gider oranı %15 olarak uygulanacak.
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle motorlu taşıtlar vergisi hesaplama kıstaslarına taşıtın değeri de eklendi. Buna göre motrolu taşıtlar vergisi araçların üretim yılına , motor hacmine ve taşıtın değerine göre hesaplanacak. Taşıtın değeri ise hesaplanacak özel tüketim vergisi (ÖTV) hariç, KDV matrahını oluşturan değer olarak tanımlandı. Motorlu Taştlar Vergisindeki bu yeni tanımlama 1 Ocak 2018 tarihinden sonra alınan araçlar için geçerli olacak. 31.12.2017 tarihinden önce tescil edilen araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ise şu şekilde olacak:
1300 cc ve aşağısı araçlar (1-3 yaş) için 743 lira, (4-6 yaş) için 518 lira,
1301 cc-1600 cc arası araçlarda (1-3 yaş) için 1294 lira,(4-6 yaş) için 970 lira,
1601 cc-1800 cc arası araçlarda 2 bin 284 lira, (4-6 yaş) için 1785 lira,
1801 cc-2000 cc arası araçlarda 3 bin 598 lira, (4-6 yaş) için 2.271 lira
Emlak Vergisi
Emlak Vergisi Kanunu'na Geçici Madde 23 eklenerek, takdir komisyonlarınca 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, 2017 yılında uygulanan birim değerlerin %50 sini geçmemesi sağlandı.
Buna göre, takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde, arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin yüzde 50'sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.
2019, 2020, 2021 yıllarında bina ve arazi vergisi matrahları ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, bu şekilde belirlenen değerler üzerinden hesaplanacak.
Emlak vergisi değeri veya asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri esas alınarak uygulanan vergi, harç, diğer mali yükümlülükler için de bu değerler dikkate alınacak.
Amme Alacaklarına İtiraz Süresi Uzatıldı
Kanunla 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle vergi borçları,sosyal güvenlik prim borçları gibi kamu alacaklarına itiraz süresi 7 günden 15 güne çıkarıldı.
Buna göre ihtiyati hacze itiraz ,ödeme emrine itiraz süresi 7 günden 15 güne çıkarıldı. Ayrıca teminatlı borçların ödenme süresi ile mal bildiriminde bulunma süresi de 15 güne çıkarıldı.
Vergi Usul Kanunun Tebligat ve İlanlara İlişkin Yapılan Değişiklikler
Vergi mükellefinin işyeri adresinde bulunamaması halinde MERNİS'te kayıtlı yerleşim yeri adresine gidilecek.Tebliğ olunacak evrakı içeren zarf posta idaresince muhatabına verilecek ve bu durum, muhatap ile posta memuru tarafından tebliğ alındısına tarih ve imza konularak tespit edilecek.
Muhatap tebellüğden imtina ederse, tebliğ evrakının gönderildiği idareden alınabileceği şerhini içeren pusula kapıya yapıştırılacak. Bu durumda tebliğ, pusulanın kapıya yapıştırıldığı tarihte yapılmış sayılacak.
Tebliğin ilanen yapılacağı haller arasına, MERNİS'te kayıtlı yerleşim yeri adresi bulunmaması hali eklendi.
Mükelleflerin ikametgah adresi değişikliklerini vergi dairelerine bildirme zorunluluğu ise kaldırıldı.
Merkez Bankasına Bildirim Zorunluluğu
Merkez Bankası, gerçek ve tüzel kişilerin döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla belirleyeceği gerçek ile tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilecek.
Merkez Bankası, bilgi ile belgelerin kapsamı, toplanması ve izlenme yöntemi, doğruluğunun denetimi, paylaşımı, destek hizmeti temini de dahil usul ve esasları belirleyecek.
İstenen bilgi ve belgelerin verilmemesi, gerçeğe aykırı verilmesi ya da usule uygun olmayan biçimde verilmesi, adli suç olarak düzenlenecek. Bu suçu işleyen kişiler ile tüzel kişilerin görevli ve ilgilileri hakkında bin günden iki bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.
KDV Kanunu
İmalat sanayi yatırımları nedeniyle 2017 yılında yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek KDV iadesi uygulaması 2018 yılında da sürdürülecek.
Türkiye'de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin KDV , Avrupa Birliği uygulamalarına benzer şekilde bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenecek.
Kurumlar Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler
İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için Kurumlar Vergisi indirim oranlarını % 100' kadar çıkaran Kurumlar Vergisi Kanunu Geçici 9. Maddesi uygulaması 2018 yılında gerçekleştirilecek yatırımlar için de geçerli olacak.
Kurumlar Vergisi Kanunu'na eklenen geçici madde ile 2018-2020 yılları arasında kurumlar vergisi yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarıldı.
Kurumların gayrimenkul satış kazançlarında uygulanan %75 kazanç istisnası oranı %50'ye düşürüldü.
Kooperatiflerin faaliyetin icrasına tahsis ettikleri ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan demirbaş, makine, teçhizat, taşıt ve benzeri amortismana tabi iktisadi kıymetleri elden çıkarmaları ile yapı kooperatiflerinin kendilerine ait arsalarını kat karşılığı vererek her bir hisse için bir işyeri veya konut elde etmeleri ortak dışı işlem sayılmayacak.
Kooperatiflerin ortak dışı işlemleri nedeniyle kooperatif tüzel kişiliğine bağlı ayrı bir iktisadi işletme oluşmuş kabul edilecek. Kooperatiflerin, iktisadi işletmelerinden ve tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun sermayesine katılımlarından kazanç elde etmeleri ve bu kazançları ortaklara dağıtmaları kooperatifin muafiyetini bozmayacak.
Üretim kooperatiflerinde, ortakların üreterek kooperatife sattıkları veya kooperatiften üretim faaliyetinde kullanmak üzere satın aldıkları malların değerine,
ve
Kredi kooperatiflerinde, ortakların kullandıkları kredilere,
göre hesapladıkları risturnlara sağlanan kurumlar vergisi istisnası kaldırıldı.
Özel Tüketim Vergisi
Engelli ve malul araçlarına tanınan özel tüketim vergisi istisnası, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL'yi aşmayan araçlar için geçerli olacak.
Meyve suları, sodalar , alkolsüz biralardan da %10 oranında özel tüketim vergisi alınacak.
Ahilik Sandığı
Esnaflara bir nevi işsizlik sigortası sağlayacak olan Esnaf Ahilik Sandığının yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2018 tarihinden 1 Ocak 2020'ye ertelendi.