Haberler
TAŞINMAZLARI YENİDEN DEĞERLEME İMKANI , KARAYOLLARI GEÇİŞ ÜCRET CEZASINDA İNDİRİM GETİREN KANUN YAYIMLANDI
30/9/2018 tarihine kadar aktifteki gayrımenkullerin yeniden değerlemesine imkan sağlayan, izinsiz açılan döviz büfelerine kesilecek cezaları artıran, karayollarında kaçak geçiş cezalarında indirime giden BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA 7144 Sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
7144 Sayılı Kanunu okumak için tıklayın.
Vergi Usul Kanununa eklenen Geçici 31. Maddeye göre bilanço esasında defter tutan mükellefler 30/9/2018 tarihine kadar aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlarını yeniden değerlemeye tabi tutabilecekler.
Münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler , finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları ile bu Kanunun 215 inci maddesi uyarınca kendilerine kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilenler bu madde kapsamında yeniden değerleme yapamayacak.
Sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmazlar için de yeniden değeleme yapılmayacak.
Yeniden değerleme oranı olarak 2018 Nisan ayına ilişkin Yİ-ÜFE değerinin, en son bilançonun ait olduğu tarihi takip eden aya ilişkin Yİ-ÜFE değerine bölünmesi ile bulunan oran kullanılacak.
En son bilanço tarihinden sonra iktisap edilen taşınmazlar için, 2018 Nisan ayına ilişkin ilişkin Yİ-ÜFE değerinin, taşınmazın iktisap edildiği ayı izleyen aya ilişkin Yİ-ÜFE değerine bölünmesi ile bulunan oran yeniden değerleme oranı olacak.
Yeniden değerlemeden kaynaklanan değer artış pasifte özel bir fon hesabında izlenecek. Değer artışı tutarı üzerinden %5 oranında vergi hesaplanacak ve yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın 25 inci günü akşamına kadar bir beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilip ve aynı süre içerisinde ödenecek.
Sosyal Güvenlik Kanununa İhtar Müessesi Getirildi
Sigortalıların ve çalışma gün sayılarının eksiksiz bildirilmesi şartıyla bildirilen prime esas kazanç tutarında, fiilin işlendiği tarihteki brüt asgari ücretin üçte birini geçmeyecek ve %1’ini aşmayacak şekilde eksiklik tespit edilmesi durumunda, eksikliğin on beş gün içinde düzeltilmesi için yazılı ihtar verilecek. İdari para cezası eksiklik giderilmez ise verilecek. Eksikliğin işverence tespit edilmesi durumunda o bildirge, beyanname, belge veya defterlerin Kuruma verilmesinden itibaren on beş gün içinde düzeltme yapılabilecek.
İzinsiz Döviz Bürolarına Verilecek Ceza
1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanununa dayanılarak çıkarılan karar, yönetmelik ve tebliğler ile diğer genel ve düzenleyici işlemler uyarınca faaliyet izni veya yetki belgesi alınması zorunlu olan konularda, gerekli izin veya belgeyi almaksızın ticari faaliyette bulunanlar, elli bin Türk lirasından iki yüz elli bin Türk lirasına kadar idarî para cezası ile cezalandırılacak. Bu kişi veya kurumların yetkisiz faaliyetin gerçekleştirildiği iş yerindeki tüm faaliyetler bir aydan altı aya kadar, tekrarı halinde ise sürekli olarak durdurulacak.
Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunu kapsamında kurulacak Anonim Şirketler Türk Ticaret Kanununun 330 uncu maddesi kapsamında özel kanuna tabi anonim şirket olarak değerlendirilecek. Bu kapsamda, söz konusu anonim şirketler, sadece bu Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan karar, yönetmelik ve tebliğlerde belirtilen ekonomik amaç ve konular kapsamında kurulup faaliyet gösterebilecek.
Karayollarında Kaçak Geçiş Cezalarında İndirim
Kanunla karayollarında geçiş ihlaline ilişkin para cezaları yüzde 60 oranında azaltılacak.
Tüm otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarında geçiş ücreti ödemeden çıkış yapan araç sahiplerine, geçiş ücreti ödemeden giriş çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretinin 10 katı tutarında uygulanan idari para cezası 4 katına indirilecek.
İhlalli geçiş yapan yabancı plakalı araçların 15 gün içinde ülkeyi terk etmeleri halinde, 15 günlük ödeme süresi geçtikten sonra yapılacak çıkışlarda geçiş ücreti ile birlikte idari para cezası ve para cezaları tahsil edilebilecek.
Bu düzenleme, kanun yürürlüğe girmeden önce uygulanan söz konusu cezalar için de geçerli olacak. Araç sahiplerine tahakkuk ettirilen, ancak düzenlemenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsilatı yapılmayan para cezaları hakkında ise uygulanmayacak.

RUHSATLARINI BAŞKALARINA KULLANDIRAN MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN ÇIKARILACAK

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

YURT DIŞINA ÇIKIŞLARDA 185.000 TL Yİ AŞAN TUTARLARIN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE BU PARAYA EL KONULACAK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

2025 BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

YURT DIŞINA SERBESTÇE ÇIKARILABİLECEK PARA TUTARI 185.000 TL'YE ÇIKARILDI

KDV İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ALT SINIR 10.000 T.L. OLARAK BELİRLENDİ

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖTVSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

2025 YILINDA UYGULACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

REESKONT VE AVANS FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ

DEPREMDEN ETKİLENEN BAZI YERLERDE MÜCBİR SEBEP HALİ SONA EREN MÜKELLEFLERİN e-DEFTER BERATLARINI YÜKLEME SÜRESİ UZATILDI
