Haberler
VARLIK BARIŞINDAN YARARLANMA SÜRESİ UZATILDI
Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 93 üncü madde ile getirilen bazı varlıkların ekonomiye kazandırılması (varlık barışı) uygulamasının süresi 31 Aralık 2021 tarihli 6. mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5058 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Haziran 2022 tarihine uzatıldı.
Bu konuda yayımlanmış olan Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)'in tamamını okumak için tıklayın.
Tebliğde
a) Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılmasına,
b) Yurt içinde bulunan ancak gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların vergi dairesine bildirilerek kanuni defter kayıtlarına alınabilmesine,
ilişkin açıklamalar yapılıyor.
Yurt dışında bulunan varlıklar
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31/06/2022 tarihine (bu tarih dâhil) kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler.
bildirime konu edilecek bu varlıkların bildirim tarihinden itibaren üç ay içerisinde Türkiye’ye getirilmesi gerekiyor.
Söz konusu varlıklar, tebliğ ekinde yer alan form ile bankalara veya (menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarına münhasır olmak üzere) aracı kurumlara bildirilecek. Söz konusu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir bildirimde bulunulmayacak.
Bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Bu hükümden faydalanılabilmesi için bildirime konu edilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şart.
Türkiye’ye getirilmekten maksat;
a) Para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesi veya bu varlıkların Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi,
b) Fiziki olarak Türkiye’ye getirilmesi veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi mümkün olmayan menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının aracı kurumlara bildirilmesidir.
31/6/2022 tarihine kadar banka veya aracı kurumlara bildirilmesi kaydıyla, yurt dışında bulunan söz konusu varlıkların Türkiye’ye fiziki olarak getirilmesi sırasında yapılan deklarasyon/bildirime istinaden Gümrük İdaresinden alınan belgeler, varlıkların Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde kullanılabilecek.
Türkiye’de bulunan varlıklar
Mükelleflerce sahip olunan ve Türkiye'de bulunan, ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31/6/2022 tarihine (bu tarih dâhil) bağlı olunan vergi dairelerine elektronik ortamda bildirilebilecek.
Taşınmazlar dışındaki bildirime konu varlıkların, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırılması gerekmekiyor.
Bildirilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının bildirim tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın bildirim tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, bu madde hükümlerinden faydalanılabilecek.

7440 SAYILI KANUN UYARINCA ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASI HAKKINDA GENELGE

DEPREM BÖLGESİNDE ELEKTRİK VE DOĞALGAZ BORÇLARI SİLİNDİ

AFET YENİDEN İMAR FONUNUN KURULMASI HAKKINDA KANUN

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) HAKKINDA GENELGE

ASGARİ İŞÇİLİK TESPİTİNDE DEĞİŞİKLİK

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ UYGULAMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL EDİLEN İHALELER İÇİN ÖDENEN DAMGA VERGİLERİNİN İADE EDİLMEYECEĞİNE DAİR DÜZENLEMEYİ KALDIRDI

YAPI DENETİM KURULUŞLARININ FAALİYETLERİNİN DENETLENMESİ, İDARİ MÜEYYİDE UYGULANMASI VE İDARİ PARA CEZALARININ TAHSİL EDİLMESİNİN USÛL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ

ECZACILAR VE ECZANELER HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MATRAH ARTIRIMI , BORÇ YAPILANDIRMASI , MUHASEBE KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ İMKANI GETİREN 7440 SAYILI KANUN

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2008-32/34)’DE DEĞİŞİKLİK

DEPREM BÖLGESİNDE YATIRIM TEŞVİK BELGELERİNİN SÜRESİ 3 YIL UZATILDI

MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 414)

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ
