Haberler
ULUSLARARASI İŞGÜCÜ KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği yayımlandı. Yönetmelikle yabancılara verilecek çalışma izni ve çalışma izni muafiyetlerine ilişkin hak ve yükümlülükler düzenleniyor.
Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin tamamını okumak için tıklayın.
Türkiye’de çalışacak yabancının çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması zorunludur. Çalışma izni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilecek.
Aşağıda sayılan yabancılara bağımsız çalışma izni verilecek:
Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş olan; limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü, anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı olan yabancılar
Diğer şirketlerin şirket ortağı ve yöneticisi olan yabancılar.
Yabancıların çalışma izni ve çalışma izni muafiyet başvuruları ile diğer başvuruların alınmasına, değerlendirilmesine, sonuçlandırılmasına ilişkin tüm iş ve işlemler Yabancı Başvuru, Değerlendirme ve İzleme Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılacak.
Çalışma izni başvuruları yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliğine yapılır. Bu başvurulara ilişkin bilgi ve belgeler ile varsa görüş ve değerlendirmeleri Türk dış temsilciliğince Bakanlığa iletilir.
Sistem üzerinden onaylanarak tamamlanan çalışma izni başvuruları için Bakanlığa ayrıca kâğıt ortamında bilgi veya belge gönderilmez. Sahte veya yanıltıcı bilgi ve belgelerin ibraz edildiğinin tespiti halinde başvuru reddedilir ve durum adli mercilere bildirilir.
Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek yabancılardan Türkiye’de yasal olarak bulunanlar, geçerli bir ikamet izni olmaksızın sistem üzerinden başvuru yapabilecek.
Yurtiçinden yapılacak çalışma izni başvurusu bakımından;
a) Geçerli bir ikamet izni olmaksızın çalışma izni başvurusu imkânı tanınan yabancılar adına yapılan başvurular hariç olmak üzere çalışma izni başvurusunun türüne bakılmaksızın adına çalışma izni başvurusu yapılan yabancının yabancı kimlik numarasına,
b) Bağımsız çalışma izni veya süresiz çalışma izni başvurusunda adına çalışma izni başvurusu yapılan yabancının elektronik tebligat adresine,
c) Bir işverene bağlı çalışacak yabancı adına yapılan çalışma izni başvurusunda işvereninin elektronik tebligat adresine,
sahip olması zorunludur.
Yurtiçinden yapılan çalışma izni başvurusu bakımından;
a) Bir işverene bağlı çalışacak yabancı adına yapılan çalışma izni başvurusunda istenilen bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmesi ve işverenin başvuruyu onaylamasıyla,
b) Bir işverenin bulunmadığı çalışma izni başvurusunda yabancının istenen bilgi ve belgeleri sisteme yüklemesi ve başvuruyu onaylamasıyla,
çalışma izni başvurusu tamamlanacak.
Başvurunun olumlu değerlendirilmesi hâlinde yabancıya çalışma izni verilir.
Turkuaz kart, bağımsız çalışma izni ve süresiz çalışma izni bir işverene bağlı olmaksızın yabancı adına düzenlenecek.
Bir işverene bağlı çalışan yabancıya verilen çalışma izni, iş veya hizmet sözleşmesinin süresini aşmamak koşuluyla, gerçek veya tüzel kişiye ya da kamu kurum veya kuruluşuna ait belirli bir işyerinde veya bunların aynı işkolundaki işyerlerinde belirli bir işte çalışmak şartıyla ilk başvuruda en çok bir yıl süreyle geçerli olmak üzere düzenlenecek.
Çalışma izni, adına bağımsız çalışma izni başvurusu yapılan yabancılar ile çalışma izni süresi bakımından istisna tanınmış yabancılar bakımından süre sınırlamalarına tabi olmaksızın süreli olarak düzenlenecek.
Çalışma izni yabancının pasaport veya pasaport yerine geçen belgelerinin geçerlilik süresinden altmış gün daha kısa süreli olarak düzenlenecek.
Çalışma izni süre uzatma başvurusu, çalışma izni süresinin dolmasına altmış gün kalmasından itibaren ve her halükarda çalışma izni süresi dolmadan sistem üzerinden yapılacak.
Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilecekler.