Haberler
YATIRIMLARDA VE TASFİYE HALİNDEKİ ŞİRKETLERİN ENFLASYON DÜZELTMESİNDE DEĞİŞİKLİK
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7529 Sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunla Vergi Usul Kanununun enflasyon düzeltmesini düzenleyen maddelerinde yapılan değişikliğe göre yapılmakta olan yatırımların enflasyon düzeltme farkları ile tasfiye halindeki şirketlerin 2024 ve 2025 yılı enflasyon düzeltme farkları dönem kazancı ile ilişkilendirilmeyecek.
Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasında yapılan düzenlemeye göre yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilen tutarların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması sonucunda oluşan enflasyon düzeltme farkları, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilecek ve dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak.
Özel fon hesabında bulunan bu tutarlar, yatırımın tamamlanarak ilgili iktisadi kıymetin aktifleştirilmesi gereken dönem ile bu dönemi takip eden dört hesap dönemi içerisinde eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde dikkate alınacak.
Özel fon hesabında izlenen ve dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında artırılacak. Bu hesaplarda izlenen tutarlara ayrıca enflasyon düzeltmesi uygulanmayacak.
Vergi Usul Kanununun geçici 33 üncü maddesinde yapılan değişiklikle tasfiye ve iflas hallerindeki şirketlerin geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkları söz konusu kurumların vergi matrahları ile ilişkilendirilmeyecek.
Söz konusu düzenleme hükmü kurumların tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının tescil edildiği tarihin içinde bulunduğu hesap döneminden, iflas halindeki şirketler açısından ise iflasın açıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminden itibaren uygulanacak. Bu tarihten önce geçici vergi dönemlerine ilişkin yapılmış olan enflasyon düzeltmesine yönelik geriye dönük herhangi bir düzeltme yapılmayacak.
Kanunun enflasyon düzeltmesinde değişiklikler yapan düzenlemeleri 1/1/2024 tarihinden, özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için 2024 yılında başlayan hesap döneminden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.
Doğrudan satış sistemi kapsamında mal veya hizmet satın alan tüketici otuz gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayabilecek.
Tüketicilerin sisteme dahil olmaları veya sistemde kalmaları için tüketiciye satışı öngörülen mal veya hizmeti içermeyen yenileme, paket, ücret, aidat ve benzeri isimler altında herhangi bir bedel veya borç altına sokan belge alınamayacak.
Haksız ticari uygulamalar hükmünde yer alan yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında haksız ticari uygulamanın ‘3 aya kadar tedbiren durdurulması’ veya ‘60 bin Türk Lirasından 600 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası’ uygulanacak.
Kanunla tüketicinin günün değişen ihtiyaçları karşısında daha etkin korunmasını hedefleyen düzenlemeler doğrultusunda, doğrudan satış sistemine dair özel düzenlemeler yapıldı.
Bilgi ve belge sunma yükümlülüğüne ilişkin idari para cezası ölçülülük ilkesi göz önünde bulundurularak yeniden düzenlendi. Doğrudan satış sistemine ilişkin yükümlülüklere uymayanlar hakkında caydırıcı idari para cezaları uygulanması öngörüldü.
Reklam Kurulunca uygulanan cezalar da uzlaşma kapsamına alındı. Bu kapsamda mevzuata aykırı reklam veya tüketicileri hedef alan haksız ticari uygulamalar, kanunda yer alan uzlaşma müessesi kapsamına dahil edildi.
Maliye Postası garantisiyle |
En yeni mevzuat değişikliklerini hızlı ,güvenilir ve kolaylıkla takip ederek zaman kazanmak; |
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza sağlıklı cevaplar almak; |
Uygulamaya yönelik makaleleri okumak için siz de abonemiz olun. |