Haberler
"TORBA KANUN" YA DA "AF KANUNU" OLARAK BİLİNEN BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 6552 SAYILI KANUN
" Torba Kanun" ya da "Af Kanunu" olarak da bilinen devlete olan bazı borçların cezalarının bir kısmını silen ve bunlara taksitlendirme imkanı getiren "İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 6552 Sayılı KANUN" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kanun ile vergi asıllarından vazgeçilmiyor . Kanun kapsamında düzenli olarak ödenmesi şartıyla vergi cezalarının %50 si ise silinecek. 30.04.2014 tarihine kadar beyanname verilmesi gereken vergiler veya 30.04.2014 tarihine kadar tahakkuk eden vergiler ya da tespit edilenler Kanun kapsamında giriyor. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar (30 Kasım 2014) başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kanun kapsamında ödenecek tutarların ise ilk taksitinin bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan (Aralık 2014) başlamak üzere ikişer aylık dönemler hâlinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi şart.
Borcun tamamı ilk taksitte ödenirse herhangi bir faiz uygulanmayacak. Borcun taksitle ödenmesi halinde 6, 9, 12 ya da 18 eşit taksiti tercih edebilecek.
Kanundan yararlanmak isteyenler, taksitlendirilmiş borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini bir yılda iki defadan fazla yerine getirmezlerse haklarını kaybedecek. Taksit tutarının yüzde 10’unu aşmamak şartıyla 5 liraya kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacak.
Kanundan yararlanmak isteyen borçluların, dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekiyor. 6111 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılan alacaklar bu kanun hükümlerinden yararlanamayacak.
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar (Aralık 2014) vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilecekler .Beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenecek. Bu kapsamda ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilemeyecek, gider yazılamayacak. Beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmayacak. Bu kapsamda beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde, düzeltme işlemleri bu fıkrada öngörülen beyanname verme süresi içinde yapılacak ve düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza veya faiz aranmayacak. Maliye Bakanlığı, bu hükümlerin uygulanması ile ilgili olarak yılı içinde ödenmesi gereken vergilerin ödeme sürelerinde değişiklik yapmaya, bildirimde bulunma zorunluluğu getirmeye ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkili kılındı.
Türk Ticaret Kanununa göre asgari sermaye şartını sağlamak için sermaye artırımlarını yapmamış olan şirketler, 31.12.2014 tarihine kadar sermaye artırımı yapmaları hâlinde bunlara re’sen fesih işlemi uygulanmayacak. Sermaye artırımında bulunmaması nedeniyle ticaret sicili kaydı silinenlerin de bu süre içinde sermaye artırımı için başvurmaları hâlinde kayıtları re’sen yeniden oluşturulacak.
SGK’ya 2014 yılı nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan borçlar için Kanuna göre hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bunların gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.SGK prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlar, 3 ay içinde başvuruda bulunarak, primlerini ödemeleri halinde sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilecek.
Torba yasa ile daha önce sadece 4/a'ya(eski SSK) kadınlara tanınan doğum borçlanma hakkı 4/b (eski Bağ-Kur) ve 4/c'ye (eski Emekli Sandığı) tabi kadınlara da tanındı.
Ev hizmetlerinde bir kişiyi ayda 10 günden az çalıştıranlar işveren sayılmayacak. Ancak ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. Bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak.Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar sigortalı yapılacak. Sigorta bildirimini ayın sonuna kadar yapmayan işverene asgari ücret tutarında ceza kesilecek.Bu uygulamaya 1 Nisan 2015 tarihinden sonra geçilecek.
İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.
Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek.
Alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.
Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak. Kıdem tazminatı tutarı, iş yerlerinin bütçe tertibinde ve gider kalemlerinde yetip yetmediğine bakılmaksızın ödenecek.
10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında alınması gereken sağlık raporları kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilecek.