Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Taşımacılık Kooperatifi Tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Alınan Öğrenci Servisi İşinde KDV Oranı Ve Tevkifatı
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ….. Vergi Dairesi Müdürlüğünün …. vergi numarasında mükellef bulunduğunuzu, 2023-2024 eğiti öğretim döneminde …. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yapmış olduğu ihale neticesinde ilköğretim ve orta öğretim öğrenci taşıma işini kooperatifiniz tüzel kişiliği adına aldığınızı, …. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden almış olduğunuz (öğrenci servisi) öğrenci taşıma işi, kooperatifiniz ortağı minibüsçüler tarafından gerçekleştirildiğini, Kooperatifiniz tarafından ….. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen hakediş raporu ve kararına istinaden fatura düzenlediğinizi, hakediş bedeline ilişkin …. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne düzenlenecek tevkifatlı faturada uygulanacak KDV oranı, öğrenci taşımacılığı hizmet teslimlerine uygulanan %10 KDV oranı mı yoksa genel KDV oranı olan %20 mı uygulanacağı hususunda görüş talep edilmektedir.
3065 sayılı KDV Kanununun;
-1/1 maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu, -9/1 maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, iş yerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hüküm altına alınmıştır.
KDV Oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesi ile verilen yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca belirlenmektedir. Bu oranlar 2007/13033 sayılı bakanlar Kurulu Kararnamesi ile kararname eki I sayılı listede yer alan teslim hizmetler için %1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan teslim ve hizmetler için ise %18 olarak tespit edilmiştir.
Yine, 07.07.2023 tarih ve 32241 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 10.07.2023 tarihinden geçerli olmak üzere, 24.12.2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının,
a) (a) bendinde yer alan "%18" ibaresi %20" şeklinde
b) ( c ) bendinde yer alan "%8" ibaresi "10" şeklinde,
değiştirilmiştir.
Ayrıca, KDV (II) sayılı listenin 15 inci bendinde; Üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri, "Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği" kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri ile "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği" hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetlerin KDV oranı %10 olarak belirlenmiştir.
KDV Genel Uygulama Tebliğinin; (I/C-2.1.3.1.) bölümünde kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılar, (I/C-2.1.3.2.) bölümünde kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler ve (I/C-2.1.3.3.) bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak teslimler belirlenmiştir.
Aynı Tebliğin (I/C-2.1.3.2.1.) bölümünde "Yapım İşleri ile Bu İşlerle Birlikte İfa Edilen Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri"ne ilişkin tevkifat uygulaması hakkında ayrıntılı açıklamalara yer verilmiş olup Tebliğin; - "Taşımacılık Hizmetleri" başlıklı (I/C-2.1.3.2.11.) bölümünde; "2.1.3.2.11.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
2.1.3.2.11.2. Kapsam
Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları ile karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir. Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir. Servis hizmetinin, personel veya öğrencilerin (veya velilerin) kendi aralarında anlaşmak suretiyle doğrudan taşımacı ile sözleşme yapılması/anlaşılması suretiyle sağlanması halinde, esas olarak hizmete ait faturaların servis hizmetinden yararlanan personel, öğrenci (veya velisi) adına düzenlenmesi gerektiğinden, tevkifat uygulanmaz. Ancak, faturanın tevkifat yapmakla sorumlu tutulanlar adına düzenlenmesi halinde tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesis edilir.
Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmaz. Ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için KDV tevkifatı uygulanır."
- "Diğer Hizmetler" başlıklı (I/C-2.1.3.2.13) bölümünde;
"KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajanslarına ifa edilen ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında (sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen ve faturası Sosyal Güvenlik Kurumuna düzenlenen sağlık hizmetleri hariç) söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır." açıklamaları yer almaktadır.
Sayı: 57062627-130-19729
Tarihi: 05.10.2023
Bu özelge Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 9. ve 28. maddelerinin altına kaydedilmiştir.
Özelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi özelgeleri , Danıştay Kararlarını, Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek,
Mevzuta hızlı ve güvenilir bir şekilde erişmek ,
Ücretsiz danışmanlık hizmetimizle zaman kazanmak,
Hediye fırsatlarından yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer özelgeleri ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.