Haberler
ŞİRKETLERE SERMAYELERİNİ ARTIRMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7511 Sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Sermayeleri en az sermaye tutarının altında olan anonim ve limited şirketler, sermayelerini 31/12/2026 tarihine kadar Kanunun 332 nci ve 580 inci maddelerinde öngörülen en az sermaye tutarlarına yükseltecekler ; aksi halde infisah etmiş sayılacaklar.
Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7511 Sayılı Kanunu okumak için tıklayın.
Anonim ve Limited Şirketler İçin En Az Sermaye Tutarının Artırılmasına İlişkin 7887 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile limited şirketlerde en az esas sermaye tutarı 50 bin liraya anonim şirketlerde ise 250 bin liraya çıkarılmıştı.
Ticaret Bakanlığı, sermaye artırımı için son tarih olan 31/12/2026 tarihini birer yıl olarak en çok iki defa uzatabilecek.
Anonim şirketlerde yönetim kurulunun her yıl bir başkan ve aşkan vekili seçme zorunluluğu kaldırıldı. Buna göre yönetim kurulunun bir kez başkan ve başkan vekili seçmesi yeterli olacak. Bunlar yeni bir seçim yapılıncaya kadar görevde kalacak.
Kanunla Kooperatifler Kanununda yapılan değişiklikle Ticaret Bakanlığına KOOPBİS’e bilgi aktarma süresini birer yıl olmak üzere iki defa daha uzatma yetkisi verildi.
Kooperatifler ve üst kuruluşlarının, anasözleşmelerini Kanun hükümlerine intibak ettirmek zorunluğu 2024 Ekim ayından 2026 Ekim ayına uzatıldı . Anasözleşmelerini intibak ettirmeyen kooperatif ve üst kuruluşları dağılmış sayılacak.
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artırıldı. Bir mal veya hizmetin satış fiyatında üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler kaynaklı fahiş artış yapılaması halinde, her bir aykırılık için 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.
İşletmelerin piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu, tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerinde her bir aykırılık için 1 milyon TL'den 12 milyon TL'ye kadar ceza verilebilecek.
Ticaret Bakanlığı, bir takvim yılı içinde bu şekilde 3 defa idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin iş yerlerini 6 güne kadar kapatabilecek.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yapılan değişikliğe göre bir malı süresinde teslim veya monte etmeyenler hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 TL, mal ve hizmetin satışından kaçınanlar hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 TL'den az olmamak üzere satışından kaçınılan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam satış fiyatının yüzde 10'u kadar idari para cezası uygulanacak.
Satış sonrası hizmetler kapsamında, üretici ve ithalatçılar hakkında, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınmaması durumunda 1.1 milyon TL, hizmet yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi boyunca asgari servis istasyonu sayısını sağlamayan üretici ve ithalatçılar hakkında eksik kalan her bir servis istasyonu için 124 bin TL idari para cezası verilecek. Yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici, ithalatçı veya özel servis istasyonları hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem için 2 bin 200 TL idari para cezası uygulanacak.
300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununda yapılan değişikliğe göre Lisanslı depoculuk ücret tarifesinde belirlenenin üzerinde veya ücret tarifesinde yer almayan hizmetler için ücret talep ve tahsil eden ya da ürün teslimi sırasında mevzuata aykırı şekilde ürün miktarından kesinti yapan, 35 inci madde hükmüne aykırı hareket eden, ürün senedinin ilgili yönetmeliğinde düzenlenen içerik, şekil ve muhafaza şartlarına uymayan lisanslı depo işletmelerine iki yüz bin Türk lirasından bir milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.
Analiz ve sınıflandırma işlemi yapılmadan ürünün depoya kabul edilmesi veya depodan çıkarılması, tartım makbuzunun ilgili yönetmelikte belirlenen şartları taşımaması, alet ve ekipmanların kalibrasyonunun ya da periyodik kontrollerinin yapılmadan kullanılması, muhafaza şartlarına uyulmaması nedeniyle ürünü temsil eden elektronik ürün senedinde belirtilen sınıf ve kalite ile depoda bulunan ürünlerin sınıf ve kalitesi arasında farklılık tespit edilmesi durumlarında bu fiilleri gerçekleştiren lisanslı depo işletmelerine her bir aykırılık için iki yüz bin Türk lirası idari para cezası verilir. Bu aykırılıklar kapsamında verilecek olan idari para cezasının bir takvim yılına ilişkin toplam tutarı beşinci fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla bir milyon Türk lirasını aşamaz.
Maliye Postası garantisiyle
Özelgeleri , Danıştay Kararlarını, Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, |
Mevzuta hızlı ve güvenilir bir şekilde erişmek , |
Ücretsiz danışmanlık hizmetimizle zaman kazanmak, |
Hediye fırsatlarından yararlanmak için siz de abonemiz olun. |
Elektronik yayınlarımızda yer verdiğimiz özelgeleri ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın. |
Abonelerimizin sorduğu bazı soruları ve bunlara verdiğimiz yanıtları incelemek için tıklayın |
Maliye Postası Dergilerini incelemek için tıklayın. |