Haberler
SGK'DAN YURT DIŞI BORÇLANMASI İLE EMEKLİ OLANLARA YOKLAMA UYARISI
Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden yaptığı duyuru ile , yurt dışı sürelerini borçlanarak aylık bağlananların, ‘3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi’ni, yurt dışında bulundukları altı aydan sonraki üç ay içerisinde, aylığı bağlamış olan sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine göndermeleri gerektiğini bildirdi.
SGK duyuruda yurtdışındaki sürelerini borçlanarak Türkiye'den emekli olan gurbetçilerin yabancı ülkede 6 aydan fazla yaşamaları durumunda çalışmadıklarını ve sosyal yardım almadıklarını belgelemeleri gerektiği uyarısında bulundu. Kurum, yoklama belgesini üç ay içinde göndermeyenlerin aylıklarını ise bildirim yapmaksızın durdurabiliyor.
Bu nedenle, altı aydan fazla yurt dışında bulunan aylık sahiplerinin; ödenmekte olan aylıklarının durdurulması yönünde bir işlemle karşılaşmamaları için, “3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi”ni yurt dışında bulundukları altı aydan sonraki üç ay içerisinde aylığı bağlamış olan sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine göndermeleri gerekiyor.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile , süresi dolan raporların süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. 29 Mart tarihli genelge yer alan hükümler şöyle:
“COVID-19 temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon rehberinde varyant virüslerin yayılımın önüne geçilebilmesi, epideminin kontrol altına almada varyantlardan dolayı, fazladan sorunlar yaşanmaması ve sahada yapılmakta olan uygulamada bütünlük sağlanması amacı ile sağlık raporları, ilaç-tıbbi malzeme temini konusunda çeşitli tedbirler alınmıştır. Ancak Bakanlığımızca bir takvim açıklanmadan ilaç-tıbbi malzeme raporları ve diğer süreli sağlık raporlarının geçerliliğinin sonlandırıldığı, eczanelerden ilaç temin edilemediği, yeni Rapor taleplerinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle sağlık raporlarını yeniletmek ve reçete yazdırmak amacı yapılan başvurular sonucunda ortaya çıkan yoğunluğun önüne geçilmesi amacı ile pandemi döneminde sağlık raporları konusunda aşağıda belirtilen hususların tekrar hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Geçerlilik süresi 01 Ocak 2020 tarihinden sonra sona ermiş süreli sağlık raporu bulunan ve yeniden rapor düzenlenmemiş olan kişilerin raporlarının 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli kabul edilmeye devam edilmesi, her türlü ilk rapor, rapor yenileme ve yasal süresi içinde yapılan rapor itiraz başvurularının karşılanması gerekmektedir. Maluliyet tespiti, vergi indirimi nedenleri ile kurumların şevki ile talep edilen kontrol muayenesi ve maluliyet rapor işlemleri olağan şekilde sürdürülmesi, istirahat raporlarında COVID-19 tanımlı veya temaslı hastalarda 14+14 olmak koşulu ile 28 güne kadar istirahat-iş göremezlik raporlarının tek hekim tarafından verilebilmesi ve yıllık kırk günlük maksimum rapor süresine dahil edilmemesi uygulaması kaldırılmıştır. Pandemi döneminde sağlık kuruluşlarında yoğunluğun azaltılması amacı ile yukarıda belirtilen hususlarda kurumlar arası işbirliğinin sağlanarak gerekli iş ve işlemlerin yerine getirilmesi hususunda gereğinin yapılmasını arz ve rica ederim.”