Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
ÖTV Alınmamasına Dair Verilen Görüş Doğrultusunda İşlem Yapıldıktan Sonra Ceza Kesilemez
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu
E 2018/514 K: 2018/452
İstemin Özeti : Davacı adına, “…” adlı ticari yatın, özel tüketim vergisi ödenmeden kayıt ve tescil edildiğinden söz edilerek takdir komisyonu kararına dayanılarak re’sen tarh olunan özel tüketim vergisi ile bir kat tutarında kesilen vergi ziyaı cezası davaya konu edilmiştir.
Vergi Mahkemesi, 16.10.2012 gün ve E:2012/557, K:2012/1121 sayılı kararıyla; uyuşmazlığın çözümü, davacı tarafından inşa ettirilerek, Gemi Liman Siciline kayıt ve tescili gereken deniz taşıtının, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı Listede yer alıp almadığının belirlenmesini gerektirmekte olup; bu belirlemenin, söz konusu deniz taşıtına ait tonilato ve denize elverişlilik belgelerinde yazılı teknik özellikleri ile Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan açıklamalar dikkate alınarak idari yargı yerinde yapılabilecek nitelikte olduğu, dosyada mevcut tonilato ve denize elverişlilik belgelerinden; 2007 yılında inşa ettirilen deniz taşıtının 20 metre boyunda, 45,42 Gros tonilatoluk (24,37 net tonilato) olduğu, en yakın kıyıya 20 milden fazla açılmayacak özellikte ve 8 yolcu kapasiteli olduğu, bu haliyle de 18 Gros tonilatoyu aşması, denizde seyretmeye mahsus olması, yat ve diğer eğlence ve spor tekneleri niteliğinde olmadığının anlaşılması karşısında; 4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı Listede G.T.İ.P. numaraları yer alan ve tanımları yapılan eşya kapsamına girmediği sonucuna ulaşıldığı gerekçesiyle cezalı tarhiyatı kaldırmıştır.
Davalı idarenin temyiz istemini inceleyen Danıştay Yedinci Dairesi, 2.10.2017 gün ve E:2016/1033, K:2017/5482 sayılı kararıyla; 4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı Listenin; 8901.10.10.00.11 G.T.İ.P. numarasında, 18 gros tonilatoyu geçmeyen gezinti gemilerinin (Denizde seyretmeye mahsus olanlar); 8901.10.90.00.11 G.T.İ.P. numarasında, yolcu ve gezinti gemilerinin (Denizde seyretmeye mahsus olmayanlar), 89.03 G.T.İ.P. numarasında, yatlar ve diğer eğlence ve spor tekneleri; kürekli kayıklar ve kanoların (Şişirilebilir olanlar ile birim ağırlığı 100 kg’ı geçmeyenler, kürekli kayıklar ve kanolar hariç) özel tüketim vergisine tabi olan deniz taşıtları arasında sayıldığı, “…” isimli deniz taşıtının, ‘’Ticari Yat’’ olarak tescil edildiği, aynı hususun denize elverişlilik belgesinde de yer aldığı, bu özellikleriyle 4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı Listenin 89.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan yatlar kapsamında değerlendirilerek, 4760 sayılı Kanunun 12’nci maddesinde özel tüketim vergisinin, Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda vergilendirilmesi gerektiğinden, dava konusu işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle kararı bozmuştur.
Vergi Mahkemesi, 3.4.2018 gün ve E:2018/472, K:2018/277 sayılı kararıyla; aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle ilk kararında ısrar etmiştir.
Davalı idare tarafından, 8903 pozisyonunda yatların, herhangi bir ayrım ve tonilato sınırlamasına bağlı olmaksızın özel tüketim vergisinin konusuna girdiği ileri sürülerek ısrar kararının bozulması istenmiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Davacı adına, “…” adlı ticari yatın, özel tüketim vergisi ödenmeden kayıt ve tescil edildiğinden söz edilerek takdir komisyonu kararına dayanılarak re’sen tarh olunan özel tüketim vergisi ile bir kat tutarında kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması yolunda verilen ısrar kararı davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.
Danıştay Yedinci Dairesinin yukarıda yer verilen kararının dayandığı aynı hukuksal nedenler ve gerekçe uyarınca temyiz isteminin özel tüketim vergisine ilişkin hüküm fıkrasına yönelik kısmının kabulü ile ısrar kararının anılan hüküm fıkrasının bozulması gerekmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 369’uncu maddesinin 1’inci fıkrasında yetkili makamların mükellefin kendisine yazı ile yanlış izahat vermiş olmaları veya bir hükmün uygulanma tarzına ilişkin bir içtihadın değişmiş olması halinde vergi cezası kesilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, Vergi Dairesi Başkanlığının, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Liman Başkanlığı Gemi Sicil Dairesine gönderdiği 8.6.2007 tarih ve 818 sayılı yazısında, Bodrum Gümrük Müdürlüğünden alınan 7.6.2007 tarih ve 4568 sayılı yazıda “…” isimli yata ait tonilato belgesinde yer alan bilgilere göre gümrük tarife istatistik pozisyonu numarasının 8901.10.10.00.21 olarak belirlendiği buna göre Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli II sayılı listede söz konusu gümrük tarife istatistik pozisyonu numarası yer almadığından tescil sırasında özel tüketim vergisi aranmaması gerektiğinin bildirildiği görülmüştür.
Bu karar Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Vergi Usul Kanununun 369. maddesinin altına kaydedilmiş ve Danıştay Kararları basılı mevzuat seti abonelerimize da basılı olarak gönderilmiştir.
Kararın tamamını okumak için tıklayın.
Bunun gibi Danıştay Kararlarını özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Diğer Danıştay Kararları ve özelgeleri incelemek için tıklayın.