Haberler
MÜCBİR SEBEPTEN YARARLANMAK İÇİN ANA FAALİYET KODUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Gelir İdaresi Başkanlığı, 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre NACE kodu mücbir sebepten faydalandırılması uygun görülen mükellefler kapsamına girmeyen ancak faaliyeti bu sektörler içinde olan mükelleflerin mücbir sebep kapsamına alınma şartlarına dair açıklamaların yapıldığı 2020/3 numaralı Uygulama İç Genelgesini yayımladı.
518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uygulaması hakkındaki 2020/3 numaralı Uygulama İç Genelgesinin tamamını okumak için tıklayın.
KOVID-19 salgını sebebi ile alınan vergisel tedbirler hakkındaki makaleyi okumak için tıklayın.
Genelgeye ile ana faaliyet kodları mücbir sebepten faydalandırılmaları uygun görülenler arasına girmeyen mükelleflerin de mücbir sebep halinde olduklarının kabul edilmeleri için yapılması gerekenler izah ediliyor.
Buna göre , mükellefin vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu itibarıyla 518 sayılı Tebliğ'de sayılan sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanı dikkate alınacak ve sicil kayıtlarındaki ana faaliyet kodu yeni duruma göre düzeltilecek.
Bunun için fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanını ispat etmeye matuf tüm belgeler eklenerek hazırlanacak “Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Raporu” ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvuru yapılması gerekiyor.
Ana faaliyet kodu değişikliği için; mükellefin esas alınmasını istediği ana faaliyet alanından (ana faaliyet kodu olarak kaydedilmesi gerektiğini iddia ettiği faaliyet kodundan) elde ettiği brüt hasılatın, diğer faaliyet kodlarından elde ettiği brüt hasılattan fazla olması şart.
Brüt hasılatın tespitinde 2019 hesap dönemi veya 2019 IV. geçici vergi dönemi, özel hesap dönemine tabi mükelleflerde 2019 yılında sonuçlanan özel hesap dönemi, bir yıldan kısa süredir faaliyette bulunulması durumunda faaliyette bulunulan dönem sonuçları dikkate alınacak.
Sunulacak Raporda hasılat tespitine yönelik olarak;
– Mükellefin son dört geçici vergi dönemine ilişkin verdiği beyannameleri ekinde yer alan ve en yüksek hasılatı elde ettiğini bildirdiği meslek kodlarına ilişkin bilgiler,
– Ayrıntılı gelir tablosu bilgileri,
– Form Ba-Bs bildirimlerine ilişkin değerlendirmeler
ile benzeri bilgi, belge, veri ve değerlendirmelere yer verilerek mükellefin hakikatte kayıtlı olması gereken ana faaliyet kodu ortaya konulur ve ana faaliyet kodu değişikliği işleminin gerçekleştirilmesi yönünde talepte bulunulur.