Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Milli Emlak Genel Müdürlüğünce Tahsis Edilen Alan İçin Davacı Şirket Adına Emlak Vergisi Mükellefiyeti Tesis Edilmesi
T.C. DANIŞTAY Dokuzuncu Daire
Esas No : 2013/6311 Karar No : 2016/520
İstemin Özeti : Davacı şirketin kullanımına tahsis edilen dolgu ve iskele alanı için davalı belediye tarafından tesis edilen emlak vergisi mükellefiyetinin 2011 yılı ve sonrası için kaldırılması istemiyle yapılan düzeltme şikayet başvurusunun reddine dair 14.11.2011 tarih ve 7179 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden İzmir 3. Vergi Mahkemesi'nin 21/02/2013 tarih ve E:2011/1945, K:2013/190 sayılı kararının; dilekçede ileri sürülen sebeplerle bozulması istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlıkta davacı şirketin kullanımına tahsis edilen dolgu ve iskele alanı için davalı belediye tarafından tesis edilen emlak vergisi mükellefiyetinin 2011 yılı ve sonrası için kaldırılması istemiyle yapılan düzeltme şikayet başvurusunun reddine dair 14.11.2011 tarih ve 7179 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davayı, hukuki yorum gerektiren uyuşmazlığın düzeltme, şikayet başvurusuna konu edilemeyeceği gerekçesiyle reddeden Vergi Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 116'ncı maddesinde vergi hatası, vergiye müteallik hesaplarda veya vergilendirmede yapılan hatalar yüzünden haksız yere fazla veya eksik vergi istenmesi veya alınması olarak tanımlanmış ve bu hatalar, hesap hataları ve vergilendirme hataları başlığı altında 117 ve 118'inci maddelerde ayrı ayrı düzenlenmiştir. Vergilendirme hatalarına ilişkin 118'nci maddede; bir verginin, asıl borçlusu yerine başka bir kişiden istenmesi veya alınması durumu, mükellefin şahsında hata; açık olarak vergiye tabi olmayan veya vergiden muaf bulunan kimselerden vergi istenmesi veya alınması durumu ise mükellefiyette hata olarak nitelendirilmiş, maddenin 3'üncü bendinde; açık olarak vergi mevzuuna girmeyen veya vergiden müstesna bulunan gelir, servet, madde, kıymet, evrak ve işlemler üzerinden vergi istenmesi veya alınması, mevzuda hata olarak tanımlanmıştır.
Mükelleflerin vergi, resim ve harçların tarh, tahakkuk ve tahsili üzerine süresi içinde vergi mahkemesinde dava açma hakları bulunduğu gibi, tarhiyatta vergi hatası bulunduğunun iddia edilmesi halinde Vergi Usul Kanununun 116. ve müteakip maddelerine göre düzeltme ve şikayet yoluna başvurmak suretiyle vergi hatasının giderilmesini yetkili idari mercilerden istemek ve isteğin reddi halinde bu işleme karşı dava açma hakları da bulunmaktadır.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun mükellef başlığını taşıyan 3. maddesinde, bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bunlara malik gibi tasarruf edenlerin ödeyeceği, 4. maddesinin (a) bendinde ise devlete ait binaların bina vergisinden daimi olarak muaf olduğu hükme bağlanmıştır.
Türk Medeni Kanunu’nun 794. maddesinde, intifa hakkının taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabileceği, aksine düzenleme olmadıkça bu hakkın, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlayacağı; 795. maddesinde, intifa hakkının, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulacağı belirtilmiştir.
Bu hükümlerden bina vergisini, binanın malikinin ödeyeceği, maliki bulunan taşınmazlarda intifa hakkı tesis edilmesi halinde emlak vergisini maliki yerine intifa hakkı sahibinin ödeyeceği, ancak taşınmazın malikinin ve intifa hakkı sahibinin bulunmaması halinde taşınmaza malik gibi tasarruf edenlerin ödeyeceği sonucuna varılmaktadır.
Dosyasının incelenmesinden; Hazineye ait ....İli, ....İlçesi, ....Köyü sınırları içinde kalan 70.998,65 m2 lik deniz dolgusu alanında, alınan iki adet izin ve ruhsat kapsamında davacı şirket tarafından inşa edilen iskele ile dolgu alanının Milli Emlak Genel Müdürlüğünce davacı şirkete tahsis edildiği ve münhasıran davacı şirketin tasarrufunda olan bu alanın, davacı şirket tarafından malik gibi kullanıldığından bahisle söz konusu taşınmazlar için emlak vergisi mükellefiyeti tesis edildiği anlaşılmaktadır.
Kararın tamamını okumak için tıklayın.
Bu Danıştay Kararının tamamı Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına Emlak Vergisi Kanunu'nun 3. maddesin altına kaydedilmiştir.
Bu Danıştay Kararlarınının tamamını ,diğer kararları , özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Abonelik hakkında bilgi almak ve mesaj atmak için tıklayın.
Diğer Danıştay Kararları ve özelgeleri görmek için tıklayın.