Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Limitet Şirket Hisse Devrinde Değer Artış Kazancının Hesaplanması
DANIŞTAY 4. Daire
E: 2012/17030 K: 2015/8040
İstemin Özeti: Davacının, 2005 yılında ortağı olduğu ...Mak. San. Tic. Ltd. Şirketindeki hisselerini devretmesi nedeniyle elde ettiği değer artışı kazancını beyan etmediği gerekçesi ile hakkında düzenlenen vergi inceleme raporunda yer alan tespitler esas alınarak belirlenen matrah üzerinden takdir komisyonu kararına dayalı 2005 yılına ilişkin olarak tarh edilen gelir vergisi ve vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır. Ankara 3. Vergi Mahkemesinin 30/04/2012 günlü ve E:2011/1323, K:20121757 sayılı kararıyla; davacı ile hisse devrinin yapıldığı diğer ortak arasında yapılan protokol uyarınca, davacıya ait hisselerin devri karşılığında, (Düzenleme Şeklinde Gayrimenkul Satış Vaadi Kat Daire Karşılığı İnşaat Sözleşmesi ile S.S Konut Yapı Kooperatifi tarafından yapılan dairelerden) toplam 5 adet daire ile 2 dükkanın , ... ili ... İlçesi ... Mevkiinde kain 376 parselde kayıtlı tarlanın 1589 m2’sinin ,48.000 TL tutarlı 98 model bir Mercedes arabanın 1/3 hissesinin, şirketin ... şirketi ve ...‘ a yapmış olduğu imalat karşılığı düzenlenecek fatura bedellerinin yarısının davacıya devrinin kararlaştırıldığı, anılan protokol gereği, devri kararlaştırılan 5 adet daire ile 2 adet dükkanın davacıya teslim edildiğinin somut olarak tespit edildiği, ancak protokolün diğer hükümlerinin yerine getirildiği hususunun somut olarak ortaya konulamadığı gerekçesi ile bu kısımlar yönünden hesaplanan kazancın matrahtan düşülmesi gerektiği belirtilerek davanın kısmen kabulüne kısmen reddine karar verilmiştir. Kararın, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü:
Davacının, 2005 yılında ortağı olduğu ..... Mak. San. Tic. Ltd. Şirketindeki hisselerini devretmesi nedeniyle elde ettiği değer artışı kazancını beyan etmediği gerekçesi ile takdir komisyonu kararına dayalı olarak 2005 yılı için resen tarh edilen gelir vergisi ve vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle açılan davada, davanın kısmen kabulüne kısmen reddine karar veren mahkeme kararı temyiz edilmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 3/B maddesinde; vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesinin ispatlama vasıtası olarak kullanılamayacağı ve iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfetinin bunu iddia eden tarafa ait olduğu,19. Maddesinde ise vergi alacağının, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğacağı düzenlemesine yer verilmiştir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci bendinde; ivazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançların değer artışı kazancı olduğu, aynı maddenin birinci fıkrasının dördüncü bendinde ise; ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutulacağı, “elden çıkarma” deyiminin, mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade edeceği hükmü yer almıştır.
Bu Danıştay Kararı Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarında Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80. Maddesi altına kaydedilmiş , basılı olarak da Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu Hakkındaki 1 Numaralı DANIŞTAY KARARLARI KLASÖRÜ ABONELERİNE GÖNDERİLMİŞTİR.
Bu Danıştay Kararlarınının tamamını ,diğer kararları , özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Abonelik hakkında bilgi almak ve mesaj atmak için tıklayın.
Diğer Danıştay Kararları ve özelgeleri görmek için tıklayın.