Haberler
KORUNMASI GEREKLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞININ ONARIM RESTORASYON İŞİ HAK EDİŞ ÖDEMELERİNDE DAMGA VERGİSİ HAKKINDA DANIŞTAY KARARI
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili onarım ve restorasyon işleri kapsamındaki hak ediş ödemelerinde damga vergisi muafiyeti hakkındaki (E: 2024/5, K: 2024/11) sayılı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Taşınmazın korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olması dolayısıyla bu taşınmazla ilgili olarak yapılan hak ediş ödemeleri üzerinden kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilen damga vergilerinin iadesi istemiyle yapılan başvurunun reddine dair işlemde hukuka uygunluk olup olmadığı konusunda Bölge İdare Mahkemesi kararları arasında ortaya çıkan aykırılığın giderilmesi isteminde bulunuldu.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, aykırılığın giderilmesi istemine dair kararında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 21. maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen muafiyetin, tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili onarım ve restorasyon işleri kapsamındaki hak ediş ödemelerine ilişkin damga vergilerini de kapsadığına hükmetti.
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun söz konusu kararıyla "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili onarım ve restorasyon işleri kapsamındaki hak ediş ödemeleri üzerinden damga vergisi kesintisi yapılması hukuka uygun bulunmadı. Aykırılığın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 21. maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen muafiyetin, tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili onarım ve restorasyon işleri kapsamındaki hak ediş ödemelerine ilişkin damga vergilerini de kapsadığı yönünde giderilmesine, oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'Nİ ASILSIZ YERE MEŞGUL EDENLERE PARA CEZASI VERİLECEK

VERGİ İNCELEMELERİNDE UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

FİNANSAL TABLOLARDA SUNUM VE AÇIKLAMA STANDARDI

DÖVİZ POZİSYONUNU ETKİLEYEN İŞLEMLERİN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İHRACAT BEDELLERİNİN BANKALARA SATILMA ZORUNLULUĞU %35 ' E ÇIKARILDI

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİNDE SÜRELER UZATILDI

İMALAT SANAYİ VE TURİZM YATIRIMLARI İNŞAATLARINDA KDV İSTİSNASININ SÜRESİ UZATILDI

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR ESASLARDA DEĞİŞİKLİK

DEVLET TAHVİLİ VE HAZİNE BONOLARINDAN 31 TEMMUZA KADAR VERGİ KESİNTİSİ YAPILMAYACAK

OCAK - MART 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ İLE KURUCU ORTAK SAYILARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

RUHSATLARINI BAŞKALARINA KULLANDIRAN MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN ÇIKARILACAK
