Haberler
KORONA VİRÜS SALGININDA FAZLA ÖDENEN KISA ÇALIŞMA ÖDENEKLERİNİN TERKİN EDİLECEĞİNE DAİR DÜZENLEME İPTAL EDİLDİ
Anayasa Mahkemesi 18 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan E: 2021/5, K: 2023/109 sayılı kararı ile 4447 sayılı Kanun'a eklenen geçici 29. maddeyi iptal etti. Söz konusu madde ile Covid-19 sebebiyle işverenlerin yaptıkları kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin düzenlemeler yapılıyor.
İptal edilen geçici 29. madde hükmü şöyle:
" Yeni Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler hakkında Bakanlık ve Kurum personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemez. Bu kapsamda 2020 Ekim ayı ve öncesi döneme ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemez."
Anayasa Mahkemesi söz konusu maddeyi fon kaynaklarının sigortalıların işsiz kalmaları hâlinde yapılacak ödeme ve hizmetler, işsizliği önlemek, istihdamı ve verimliliği artırmak, bu suretle ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmek amaçlarıyla kullanılabileceği gözetildiğinde bu amaçlarla ilgisi olmayan işverenlere yapılan fazla ve yersiz ödemelerin tahsil edilmemesi suretiyle kaynaklarının bu ödemelerin finansmanında kullanılmasının Fonun niteliği ve amaçlarıyla bağdaşmadığı için Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
Anayasa Mahkemesi söz konusu kararı ile 4447 sayılı Kanun'a eklenen geçici 27. maddesinin dördüncü fıkrasını da iptal etti.
Kararla 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen "Elektronik haberleşme altyapılarında yapı ruhsatı alınması" başlıklı ek 9. maddesinin dördüncü fıkrası ile geçici 24. maddesinde yer alan bazı bazı düzenlemeleri iptal etti. Söz konusu düzenlemeler elektronik haberleşme istasyonlarının kurulumuna mahsus yapılmış kule ve direkler için izin veya ruhsat alınmasına dair hükümler içeriyor.

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

RUHSATLARINI BAŞKALARINA KULLANDIRAN MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN ÇIKARILACAK

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

YURT DIŞINA ÇIKIŞLARDA 185.000 TL Yİ AŞAN TUTARLARIN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE BU PARAYA EL KONULACAK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

2025 BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

YURT DIŞINA SERBESTÇE ÇIKARILABİLECEK PARA TUTARI 185.000 TL'YE ÇIKARILDI

KDV İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ALT SINIR 10.000 T.L. OLARAK BELİRLENDİ

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖTVSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

2025 YILINDA UYGULACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

REESKONT VE AVANS FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ
