Haberler
KONUT KAPICILARININ SİGORTALILIĞI HAKKINDA SGK GENELGESİ
Sosyal Güvenlik Kurumu konut kapıcılığı işyerinde çalışanlar hakkında 2019/6 sayılı Genelgeyi yayımladı.Genelge ile konut kapıcılığı işyerlerine ilişkin uygulanacak usul ve esaslar açıklanıyor.
Söz konusu genelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Konut kapıcısı çalıştıracak apartman ve site yönetimleri, e-sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle girecekleri işveren sisteminde kolay işveren kapsamına dahil olabilecekler.Tescil tipi (faaliyette bulunulan sektör) konut kapıcılığı olarak tescil edilen işverenler, e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle girecekleri işveren sisteminde bulunan kolay işverenlik ekranında yapılacak işlemlerle kolay işverenlik kapsamına geçecek.
Kolay işverenlik kapsamına dahil olan apartman veya site yönetimleri daha sonra yeniden eski sisteme dönemeyecekler. Kolay işverenlik kapsamına dahil olmak istemeyenler, mevcut sistem üzerinden işlemlerini yapacaklar.
Konut kapıcılığı işyerlerinde çalışan sigortalılar da gerek 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi gerekse ek 9 uncu madde kapsamında aynı sürede bir veya birden fazla işveren yanında sigortalı olabilecekler.
Kolay işverenlik uygulamasıyla kapıcı çalıştıranlar her ay SGK’ya prim ve hizmet belgesi vermeyecek. Kapıcının her ay çalıştırılacağı gün sayısında ve ücretinde değişiklik olmadığı sürece bildirim yapılmayacak. Ödenmesi gereken prim tutarı sistem tarafından tahakkuk ettirilecek ve yöneticiler tarafından ilgili ayı takip eden ay sonuna kadar ödenecek.
Kolay işverenliğe geçiş aşamasında, işverenin bir önceki ay aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı aktif sigortalıları beyan girişi yapılması amacıyla işverenlere gösterilecek . Bu sigortalılardan sistemde işe girişi kayıtlı olmayanların olması durumunda sigortalı işe girişler sisteme tanımlanmadığı sürece kolay işverenliğe geçiş yapılamayacak. Bu durumda sigortalıları bulunan işverenlerin gerekli işe giriş işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekiyor.

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

RUHSATLARINI BAŞKALARINA KULLANDIRAN MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN ÇIKARILACAK

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

YURT DIŞINA ÇIKIŞLARDA 185.000 TL Yİ AŞAN TUTARLARIN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE BU PARAYA EL KONULACAK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

2025 BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

YURT DIŞINA SERBESTÇE ÇIKARILABİLECEK PARA TUTARI 185.000 TL'YE ÇIKARILDI

KDV İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ALT SINIR 10.000 T.L. OLARAK BELİRLENDİ

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖTVSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

2025 YILINDA UYGULACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

REESKONT VE AVANS FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ
