Haberler
KONUT KAPICILARININ SİGORTALILIĞI HAKKINDA SGK GENELGESİ
Sosyal Güvenlik Kurumu konut kapıcılığı işyerinde çalışanlar hakkında 2019/6 sayılı Genelgeyi yayımladı.Genelge ile konut kapıcılığı işyerlerine ilişkin uygulanacak usul ve esaslar açıklanıyor.
Söz konusu genelgenin tamamını okumak için tıklayın.
Konut kapıcısı çalıştıracak apartman ve site yönetimleri, e-sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle girecekleri işveren sisteminde kolay işveren kapsamına dahil olabilecekler.Tescil tipi (faaliyette bulunulan sektör) konut kapıcılığı olarak tescil edilen işverenler, e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle girecekleri işveren sisteminde bulunan kolay işverenlik ekranında yapılacak işlemlerle kolay işverenlik kapsamına geçecek.
Kolay işverenlik kapsamına dahil olan apartman veya site yönetimleri daha sonra yeniden eski sisteme dönemeyecekler. Kolay işverenlik kapsamına dahil olmak istemeyenler, mevcut sistem üzerinden işlemlerini yapacaklar.
Konut kapıcılığı işyerlerinde çalışan sigortalılar da gerek 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi gerekse ek 9 uncu madde kapsamında aynı sürede bir veya birden fazla işveren yanında sigortalı olabilecekler.
Kolay işverenlik uygulamasıyla kapıcı çalıştıranlar her ay SGK’ya prim ve hizmet belgesi vermeyecek. Kapıcının her ay çalıştırılacağı gün sayısında ve ücretinde değişiklik olmadığı sürece bildirim yapılmayacak. Ödenmesi gereken prim tutarı sistem tarafından tahakkuk ettirilecek ve yöneticiler tarafından ilgili ayı takip eden ay sonuna kadar ödenecek.
Kolay işverenliğe geçiş aşamasında, işverenin bir önceki ay aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı aktif sigortalıları beyan girişi yapılması amacıyla işverenlere gösterilecek . Bu sigortalılardan sistemde işe girişi kayıtlı olmayanların olması durumunda sigortalı işe girişler sisteme tanımlanmadığı sürece kolay işverenliğe geçiş yapılamayacak. Bu durumda sigortalıları bulunan işverenlerin gerekli işe giriş işlemlerinin yapılabilmesi amacıyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekiyor.

FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINDA BÜYÜK İŞLETME ÖLÇÜTLERİ DEĞİŞTİRİLDİ

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ'Nİ ASILSIZ YERE MEŞGUL EDENLERE PARA CEZASI VERİLECEK

VERGİ İNCELEMELERİNDE UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

FİNANSAL TABLOLARDA SUNUM VE AÇIKLAMA STANDARDI

DÖVİZ POZİSYONUNU ETKİLEYEN İŞLEMLERİN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İHRACAT BEDELLERİNİN BANKALARA SATILMA ZORUNLULUĞU %35 ' E ÇIKARILDI

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİNDE SÜRELER UZATILDI

İMALAT SANAYİ VE TURİZM YATIRIMLARI İNŞAATLARINDA KDV İSTİSNASININ SÜRESİ UZATILDI

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR ESASLARDA DEĞİŞİKLİK

DEVLET TAHVİLİ VE HAZİNE BONOLARINDAN 31 TEMMUZA KADAR VERGİ KESİNTİSİ YAPILMAYACAK

OCAK - MART 2025 DÖNEMİ ORTALAMA TİCARİ KREDİ FAİZ ORANLARI

KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ İLE KURUCU ORTAK SAYILARI HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ
