Haberler
KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 36) Resmi Gazete'de yayımlandı.Kısmi KDV tevkifatı uygulamasında sınır 2021 Temmuz ayından itibaren uygulanmak üzere 2.000 T.L.'ye çıkarıldı. Buna göre, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 T.L.’yi aşmadığı takdirde, kısmi KDV tevkifatı uygulanmayacak.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'in (Seri No: 36) tamamını okumak için tıklayın.
Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacak. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacak.
Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri dışında KDV mükellefi olmayan alıcıların hatalı uyguladığı tevkifat işlemlerinde düzeltme aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecek:
Alıcı tarafından, işlem bedeli ve tevkif edilmeyen KDV kısmını ayrıca göstermek suretiyle iade amaçlı bir belge (fatura, dekont vb.) düzenlenecek. Söz konusu belgede gösterilen tutarlar alıcı ve satıcı tarafından ilgili iade işlemini gösterecek şekilde mevzuata uygun olarak kayıtlara alınacak. Düzeltmenin bu şekilde yapıldığının tevsik edilmesine istinaden, işleme ilişkin tevkif edilen KDV, bu vergiyi vergi dairesine beyan ederek ödeyen alıcıya iade edilecek.
Finansman Gider Kısıtlamasına İsabet Eden KDV
Doğrudan işletmenin faaliyetiyle ilgili olan bu giderler için yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılamaması, KDV’nin temel prensibi olan işle ilgili giderler için yüklenilen vergilerin mükellef üzerinde kalmaması prensibi ile de çeliştiği gerekçesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının 9 numaralı bendi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendine göre finansman gider kısıtlaması uygulaması kapsamında kanunen kabul edilmeyen giderlere isabet eden KDV indirim konusu yapılabilecek.
Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) bulunan boyama ve etkinlik kitapları da KDV Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (n) bendine göre, KDV'den müstesna olacak.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.