Haberler
KAMU İHALE TEBLİĞ VE YÖNETMELİKLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Kamu İhale Kurumu, Kamu İhale Genel Tebliğinde , Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde ve Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliğinde değişiklikler yaptı.
Söz konusu değişiklikler işlenmiş en güncel hali ile Kamu İhale Genel Tebliğini okumak için tıklayın. ; Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğini okumak için tıklayın ; Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliğini okumak için tıklayın.
Kamu İhale Genel Tebliğinde yapılan değişikliğe göre yüklenicisinin ortak girişim olduğu işlerde, tüzel kişi pilot veya koordinatör ortak tarafından iş deneyimini tevsiken sunulan iş deneyim belgesi sahibi ortağın, sözleşmenin yürütülmesi sırasında ölümü veya iflası durumunda;
a) İlgili ortak tarafından (pilot veya koordinatör) kendisine ait yeterlik koşulunu sağlayan iş deneyim belgesi sunulması durumunda sözleşmeye devam edilebilir.
b) İlgili ortak (pilot veya koordinatör) tarafından kendisine ait yeterlik koşulunu sağlayan iş deneyim belgesi sunulamaz ise diğer ortaklarca yeterlik koşulunu sağlayan iş deneyim belgesi sunulması ve idarenin uygun görmesi halinde, teminat dâhil o iş için pilot veya koordinatör ortağın yüklenmiş olduğu sorumlulukların üstlenilmesi kaydıyla sözleşme yenilenerek işe devam edilebilir.
c) İlgili ortak tarafından (pilot veya koordinatör) kendisine ait yeterlik koşulunu sağlayan iş deneyim belgesi sunulamaması veya diğer ortaklar tarafından yeterlik koşulunu sağlayan iş deneyim belgesi sunulmaması durumunda, sözleşme feshedilmek suretiyle hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilerek kesin teminatlar iade edilir.
Tebliğe "Yeni iş kaleminin birim fiyatının tespit edilmesi" başlıklı ve yapım işlerinde alt yükleniciye yaptırılamayacak işler hakkında bölümler eklendi.
Yapım işlerinde alt yükleniciye yaptırılamayacak işler hakkındaki 53.6. yeni eklenen maddede şu ifadelere yer verildi: "Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 20 nci maddesinde; Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinin eki Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesindeki BII/BIII grubu işlerde, alt yükleniciye yaptırılacak işin imalat grubu olarak ayrılabilir nitelikteki işler kapsamında olması gerektiği düzenlenmiştir. Bu itibarla, alt yükleniciye yaptırılacak işlerin sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı, doğalgaz tesisatı, müşterek tesisat, elektrik tesisatı, asansör tesisatı, mekanik tesisat, beton/kalıp işleri, sıva boya gibi ince işler, demir işleri, kazı/dolgu işleri, peyzaj ve nakliye gibi imalat grupları kapsamında olması gerekir. Anılan Şartnamenin aynı maddesinde; BII/BIII grubu işlerde, sözleşmeye konu işin bütününün karakteristiğini yansıtan kısımlarının da, bir bütün halinde alt yükleniciye yaptırılamayacağı düzenlenmiştir. Buna göre, örneğin, birden fazla bina inşaatı (blok) içeren bir toplu konut projesinde bloklardan biri temelden çatıya kadar kaba ve ince işleri ile birlikte bir bütün olarak tek bir alt yükleniciye yaptırılamayacaktır.”
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin tip şartnamelere ilişkin eklerindeki fiyat farkı hesplanmasına ilişin dip notlarında yapılan değişikliğe göre mücbir sebepler veya idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, yürürlükte bulunan fiyat farkına ilişkin esaslar dikkate alınarak fiyat farkı hesaplanabilecek.
Yönetmeliğin ekinde yer alan Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme maddelerinde yapılan değişikliğe göre havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günlerin tespitinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan ilgili genelge dikkate alınabilecek. Yüklenicinin sözleşmede belirlenmiş olan süre içinde yer teslimi için hazır bulunmaması halinde bu durum idare tarafından görevlendirilen yapı denetim görevlisinin de bulunduğu komisyon tarafından süre bitiminde tutanak altına alınacak ve işin süresi başlayacak.
Yönetmeliğin ekleri Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmesinin anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelere ilişkin dipnotlarında, Yapım İşleri Genel Şartnamesinde de çeşitli değişiklikler yapıldı.

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

YURT DIŞINA ÇIKIŞLARDA 185.000 TL Yİ AŞAN TUTARLARIN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE BU PARAYA EL KONULACAK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

2025 BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

YURT DIŞINA SERBESTÇE ÇIKARILABİLECEK PARA TUTARI 185.000 TL'YE ÇIKARILDI

KDV İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ALT SINIR 10.000 T.L. OLARAK BELİRLENDİ

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖTVSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

2025 YILINDA UYGULACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

REESKONT VE AVANS FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ

DEPREMDEN ETKİLENEN BAZI YERLERDE MÜCBİR SEBEP HALİ SONA EREN MÜKELLEFLERİN e-DEFTER BERATLARINI YÜKLEME SÜRESİ UZATILDI

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK
