Haberler
İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.Yönetmelikle emlakçılar, oto galeriler ve diğer iş yerlerini ilgilendiren düzenlemeler yapıldı.
Yönetmeliğin tamamını söz konusu değişiklikler işlenmiş en güncel hali ile okumak için tıklayın.
Emlakçılık faaliyetinde bulunanların iş yerleri en az 20 metrekare olacak. Aynı iş yerinde birden fazla işletmeci faaliyet gösteriyor ise her biri için bu tutara 5'er metrekare ilave edilecek. İş yeri ikamet amacıyla kullanılamayacak. Emlakçılık faaliyetinde bulunulan iş yerinde taşınmaz ticaretinden başka faaliyet yapılmayacak. İş yerinde idari büro ve kabul yeri olacak.Dosyalama fiziksel olarak yapılıyor ise arşivi bağımsız bir bölümde olacak.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yani "oto galericilik" yapanların iş yerleri öncelikle toplu iş yerlerinde açılacak. Tapuda konut olarak görünen yerlerde açılamayacak. Konut amacıyla kullanılan başka bir bağımsız bölüm olan binalarda oto galeri açılamayacak.
Galericiler iş yerinde ikinci el motorlu kara taşırı ticaretinden başka ticari faaliyette
bulunamayacak.Ancak işyeri açma ve çalışma ruhsatındaki ana faaliyet konusu
ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti olanlar söz konusu faaliyette bulunabilecek.
Faaliyet alanının en az 60 metrekaresi teşhir alanı olmak üzere 80 metrekare olması şartı da getirilen oto galeriler, kapalı alanlarında LPG'li, LNG'li veya CNG'li araç bulundurulamayacak. Çevreye, alt yapıya, trafiğe etkisi ile can ve mal güvenliği riskine karşı "Valilik görüşü" alacak.
Ayrıca aynı yerde en fazla 2 işletmeci çalışabilecek. Bu durumda teşhir alanının en az 120 metrekare, toplam faaliyet alanının ise 160 metrekare olması gerekecek. İş yerinde başka bir ticari faaliyette bulunulmayacak ve mali sorumluluk sigortasının yapılması zorunlu olacak.
Oto galeriler, açık ve kapalı faaliyet alanı dışında yol, kaldırım ve benzeri yerlerde motorlu kara taşıtı teşhir edemeyecek.
Motorlu kara taşıtı kiralama (Rent A Car) faaliyetinde bulunan iş yerlerine idari büro ile taşıt bekletilen yerin aynı yerde olması halinde galericilere getirilen şartlar getirildi. Ayrı yerde bulunan idari büro için ise genel hükümler uygulanacak.
Mevcut iş yerlerinin bu şartlara uyum sağlaması için 3 ay süre tanınacak. Ancak yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi olan toplu iş yerlerindeki ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerleri metrekare şartından muaf tutulacak.
Öte yandan 5 Haziran 2018 tarihi itibarıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan veya meslek odasına kaydı olanlardan iş yerlerini taşımadıkları sürece bu özel şartlar aranmayacak.Ancak devir halinde özel şartlar aranacak.
Denetimlerde mevzuata aykırılıklar ve eksikliklerin tespit edilmesi halinde, önce bu aykırılığın giderilmesi istenecek ve bunun için 15 gün süre verilecek.Sürenin sonunda aykırılık giderilmediği takdirde, sıhhi müesseselere 15 güne kadar, gayrisıhhi müesseselere ise aykırılık ve eksiklik giderilene kadar faaliyetten men cezası verilecek.
Ayrıca bu iş yerlerine Kabahatler Kanununa göre idari para cezası da verilecek.
Geçici men cezasında ise tespit edilen eksikliğin veya aykırılığın giderilmesi halinde bu ceza derhal kaldırılacak.
İş yerlerinde, iş yeri sahibinin veya iş yerinde her bir meslek dalında çalışanların 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınan ustalık belgesine ya da mesleki veya teknik okulların ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya ya da üniversitelerin ilgili lisans ve ön lisans alan ve dalından mezun olduğunu gösterir diplomaya ya da 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Kanununa göre faaliyet gösteren kurumlardan alınan kurs bitirme belgesine sahip olması gerekecek. Milli Eğitim Bakanlığının tanıdığı ve önceden alınmış diğer diplomalar ve kurs bitirme belgeleri, müktesep hak kapsamında değerlendirilerek kabul edilecek.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerinde, iş yeri sahibinin veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıklanmn Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik kapsamında mesleki eğitimlerini tamamlamış olmaları zorunlu tutuldu. İş yeri sahibinden veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıklarından, bu belgelerden birisine sahip olanların, mesleki eğitimleri tamamlanmış kabul edilecek.