Danıştay Kararları,Özelge ve Genel Yazılar
Haksız Yere Alınan Verginin İadesinde Uygulanacak Faiz Oranı Hakkında
T.C. DANIŞTAY Dokuzuncu Daire
Esas No : 2017/933 Karar No : 2017/5331
İstemin Özeti: Davacının emekli aylığı üzerine uygulanan haciz işleminin kaldırılması ve tahsil edilen tutarın tecil faizi ile birlikte iadesi istemiyle açılan davayı kısmen kabul eden, kısmen süre aşımı nedeniyle reddeden İstanbul 5. Vergi Mahkemesi’nin 27/02/2013 tarih ve E:2012/2771, K:2013/417 sayılı kararının kabule ilişkin kısmını onayan Danıştay Dokuzuncu Dairesinin 06/04/2016 tarih ve E:2013/8118; K:2016/2427 sayılı kararının; dilekçede ileri sürülen nedenlerle düzeltilmesi istenilmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Karar düzeltme dilekçesinde, haciz işleminin iptali ile tahsil edilen tutarın iadesine ilişkin hüküm fıkrasına ilişkin olarak ileri sürülen iddialar kararının düzeltilmesini gerektirecek nitelikte bulunmamaktadır. Kararın tecil faizine ilişkin kısmına yönelik ileri sürülen iddialar 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesine göre yerinde görüldüğünden, Danıştay Dokuzuncu Dairesinin 06/04/2016 tarih ve E:2013/8118, K:2016/2427 sayılı kararı bu yönden kaldırıldıktan sonra dosya yeniden incelendi:
Anayasanın 125’inci maddesinin 1’inci fıkrasında idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu, son fıkrasında ise idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2’nci maddesinde de, idari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan iptal davaları ile idari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davalarının idari dava türlerinden olduğu hükmüne yer verilmiştir.
İdarenin hukuka aykırı işlem ve eylemlerinden dolayı idare edilenlerin uğrayacakları her türlü zararın tazmini, “idarenin sorumluluğu” ile ilgili kurallarla sağlanır. Esasen, idari yargının varlık nedenlerinden biri de budur. Kuruluş, görev ve yetkileri bakımından bir kamu idaresi olan vergi idarelerinin de hukuka aykırı işlemleri nedeniyle ortaya çıkan zararı tazmin etmesi yukarıda açıklanan Anayasa kuralının ve hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Hukuka aykırı işlem nedeniyle ortaya çıkan zararın tazmini amacıyla talep edilen faiz, kişinin nakdinden bir süre için yoksun kalması nedeniyle, zarara uğramamak amacıyla karşı taraftan istemeye hakkı olduğu karşılık olup, hukuk devletinde, bir zararın faiz adı altında ödenecek tutarla karşılanabilmesi için, açık yasa hükmü aranması düşünülemez. Aksine anlayış; Anayasanın 125’inci maddesinin son fıkrasında yer alan “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür” hükmü ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun yukarıda belirtilen 2’nci maddesinde tanımlanan “tam yargı davası”nın varlığı ile bağdaştırılamaz. Yargı kararıyla kaldırılan vergilendirmeler nedeniyle tahsil edilmiş tutarların ilgililere iadesi sırasında, tahsil tarihi ile karar tarihi arasında geçen süre için tasarrufundan yoksun bırakılmaktan dolayı iadenin hangi oranda faiz eklenerek yapılması gerektiği konusunda 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 6183 sayılı Kanunda yapılmış bir düzenleme bulunmamaktadır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28’inci maddesinin 6’ncı fıkrasında ise vergi davalarında kararın idareye tebliğinden itibaren infazın gecikmesi sebebiyle idarece kanuni gecikme faizi ödeneceği düzenlenmek suretiyle kanuni faiz uygulaması, kararın verilip idareye tebliğinden sonraki zaman dilimine özgülenmiştir.
Kararın tamamını okumak için tıklayın.
Bu Danıştay Kararının tamamı Maliye Postası elektronik mevzuat yayınlarına İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’nci maddesinin altına kaydedilmiştir.
Bu Danıştay Kararlarınının tamamını ,diğer kararları , özelgeleri ,Vergi SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek, ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için siz de abonemiz olun.
Abonelik hakkında bilgi almak ve mesaj atmak için tıklayın.
Diğer Danıştay Kararları ve özelgeleri görmek için tıklayın.