Haberler
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA (EYT) İLİŞKİN KANUN MADDESİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI
Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin Kanun Maddesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na geçici 95. madde eklendi. EYT uygulaması söz konusu geçici 95. maddeye dayanılarak yürütülecek.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici 95. maddeyi okumak için tıklayın.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında Raşit ULUBEY tarafında Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanan yazıyı okumak için tıklayın.
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında SGK genelgesini okumak için tıklayın.
Düzenlemeye göre yaş dışındaki diğer şartları yerine getiren sigortalılar yaşlılık veya emekli aylığından yararlanabilecekler. Yani EYT düzenlemesi ile emekli olabilmek için prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının sağlanması gerekiyor.
EYT tabiri 08/09/1999 tarihinden önce çalışmaya başlayıp, yaş dışındaki şartları tamamladığı halde yaş şartını bekleyenler için kullanılmaktadır. Buna göre EYT düzenlemesinden 8/9/1999 tarihinden önce ilgili kanunlarına göre sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar yararlanabilecekler.
Bu madde esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Emekliliğe hak kazanan sigortalılar başvurularını e-Devlet ya da SGK'nın internet sitesi üzerinden yapabilecek.
Emekli olabilmek için önce işten çıkış yapıp, sonra emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Emekli aylığı, dilekçe verilen tarihi izleyen ayın 1. gününden başlatılıyor. Mart ayında yapılan tüm başvurular için emekli aylığı 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren yatırılacak.
e-Devlet'te arama simgesine tıklayarak EYT ya da emekli yazdıktan sonra ekrana gelecej "Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi" satırına tıklanarak erişilecek 'Yeni Başvuru' adımından “Yaşlılık Aylığı" seçeneği seçilerek emekli olacak sigortalılık türüne göre gerekli bilgiler doldurularak başvurular yapılabilecek.
Postayla iadeli taahhütlü belge göndererek de başvuru yapılabiliyor.
Öte yandan SGK Teşkilatına gönderilen yazıda, EYT kapsamında emekli olanların kıdem tazminatı alması için işverence SGK’dan “emekli olabilir” ibareli imzalı yazı istenmemesi gerektiği ve böyle bir belge verilmeyeceği belirtildi. e-Devlet üzerinden oluşturulacak hizmet döküm belgesine istinaden işveren EYT ile emekli olan çalışanlarına 1475 sayılı Kanunun 14. maddesine göre kıdem tazminatı ödeyecek.
İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.
Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırıldı.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.