Haberler
İŞYERİ HEKİMİ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU 1 TEMMUZ 2020'YE ERTELENDİ
7033 Sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanun'unun tamamını okumak için tıklayın.
Gerekli eğitimi alması durumunda 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya vekilleri , iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendileri yürütebilecek; çalışanları için sağlık raporlarını kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alabilecek.
Kanunla Hafta Tatili Hakkındaki kanun yürürlükten kaldırıldı. Böylece işletmelerinin, hafta tatillerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı alma zorunluluğu da kaldırılmış oldu.
Araştırma Geliştirme Personel Ücretlerine Devlet Desteği
Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerin Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personeline ödedikleri aylık ücretin, asgari ücretin brüt tutarı kadarki kısmı iki yıl süreyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak.Ancak bu kapsamda Teknoloji Geliştirme Bölgesi firmasına sağlanacak destek, ilgili ayda Teknoloji Geliştirme Bölgesi firmasında istihdam edilen toplam personel sayısının yüzde onunu geçmeyecek.
Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Bölgeler, Endüstri Bölgeleri ve Sanayi Sitelerine Vergi Muafiyetleri Getirildi
Kanunla organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalara daimi olarak emlak vergisi muafiyeti getirildi.
İşletmelerin organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yapacakları yatırımlarda bu bölgelerde bulunan arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnamelerden damga vergisi alınmayacak.
Yine bu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri, bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis sözleşmeleri uyarınca tahsis edilenlere devir ve tescil işlemleri, bu arsa üzerine inşa edilen binaların cins değişikliği işlemleri, harçlardan muaf olacak. İşletmelerin bu alanlardaki binaları, emlak vergisinden istisna tutulacak.
Sanayi İşletmeleri Bakanlığın Sicil Sistemine Kayıt Yaptıracak
Sanayi işletmeleri, Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında tutulacak sanayi siciline kaydedilecek, üretim faaliyetine başlamadan önce sanayi siciline ön kayıt yaptıracak. Kayıt işlemleri, elektronik ortamda olacak, beyannamelerin elden veya posta ile gönderme zorunluluğu kaldırılacak. Sanayi sicilinde kaydı olmadığı tespit edilen sanayi işletmelerine, süresinde sanayi siciline tescil ettirmeyenler için verilen idari para cezası kesilecek.
Sanayi işletmelerinden, faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi siciline kaydolmayıp, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde sanayi siciline kaydolup sanayi sicil belgesi alanlar hariç, bu tarihe kadar kaydolmayanlar hakkında idari para cezası uygulanacak.
Sanayi siciline kayıtlı işletmelerin elektrik kullanımlarından TRT payı alınmayacak.
İşletmesinde meydana gelen değişiklikleri, verilmesi gereken beyannameleri ve senelik işletme cetvellerini, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce süresi içinde vermeyenlere idari para cezası uygulanmayacak.
Bandrole İlişkin Düzenlemeler
Bandrolsüz cihaz satışı yapanlara kesilen cihaz bedeli tutarındaki idari para cezası, bandrol ücretinin iki katına düşürüldü.Bu cihazları satın alanlara kesilen idari para cezaları ise kaldırıldı. Bandrol oranları; cep telefonları için yüzde 6, bilgisayar ve tablet bilgisayarlar için yüzde 2, taşıtlarda yer alan bandrole tabi cihazların ayrı ayrı tevsik edilememesi halinde, imalatta cihazın satış faturasındaki KDV matrahı, ithalatta ise gümrük giriş beyannamesindeki KDV matrahı üzerinden video görüntü veya ekranına bağlantı yapılmak üzere tasarlanan televizyon alıcıları için yüzde 10, bu cihazların dışında kalan ve görsel, işitsel yayınları alabilen her türlü cihazlar için yüzde 10 olacak. Sanayi siciline kayıtlı işletmelerin maliyet yüklerinin azaltılması amacıyla üretime yönelik elektrik kullanımlarından TRT payı alınmayacak.