Haberler
2024 YILINDA BEYANNAMELERİN İMZALATTIRILMA MECBURİYETİ ; EK MALİ TABLO DÜZENLEME SINIRI
Beyannamelerini imzalatma mecburiyeti kapsamında olan ve olmayan mükellefler 03 Mart 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 37) ile belirlenmiştir.
Tebliğin 1. fıkrasında Bakanlıkça özel bir belirleme yapılmadığı takdirde, bu hadlerin her yıl bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı hükmü yer almaktadır .
Buna göre, 2024 yılında beyannamelerini imzalatma mecburiyeti kapsamında olan mükellefler şunlardır:
Kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden 2023 yılı aktif toplamı 63.786.000 T.L. ve net satışlar toplamı 127.540.000 T.L.'yi aşmayan mükellefler.
Bu hadlerin herhangi birinin aşılması halinde beyannamelerin imzalatılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
2024 yılında beyannamelerini imzalatma mecburiyeti kapsamı dışındaki mükellefler:
- İkinci sınıf tacirlerden, alım satım veya imalat faaliyetlerinde bulunanlardan, 2023 yılında satışlarının tutarı 2.138.000 T.L.yi , bu faaliyetler dışındaki işlerle uğraşanlardan 2023 yılı gayrisafi iş hasılatlarının tutarı 1.078.000 T.L.yi,
- Zirai kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilen çiftçilerden, 2023 yılında hasılatları tutarı 2.138.000 T.L.yi ,
- Serbest meslek faaliyetinde bulunanlardan, 2023 yılında gayrisafi hasılatları tutarı 1.488.000 T.L.yi ,
aşmayan mükellefler olarak belirlenmiştir.
Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 18)'e göre gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettiren mükelleflerin, beyannamelerini ayrıca serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlere imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 4)'e göre noterler bu hadlere bakılmaksızın beyannamelerini imzalatmak zorunda değildirler.
Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: 10)'da ek mali tabloları düzenlemek zorunda olan mükellefler ile maliyet hesaplarını 7/A seçeneğine göre tutmak zorunda olan mükelleflere ilişkin hadler belirlenmiştir. Tebliğde yer alan parasal hadler, takip eden yıllarda Maliye Bakanlığınca ayrıca bir belirleme yapılmadığı takdirde, her yıl bir önceki yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır.
Buna göre 2024 yılında 2023 yılı aktif toplamı 133.187.700 T.L. veya net satışlar toplamı 295.970.000 T.L.yi aşan mükelleflerin, temel mali tabloların yanısıra ek mali tabloları da düzenlemeleri zorunludur. Bu mükelleflerin 2024 yılında verecekleri yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesine söz konusu tablolardan sadece "Kar Dağıtım Tablosu"nu eklemeleri yeterlidir.
2023 yılı aktif toplamı 23.418.962 T.L.yi veya net satışlar toplamı 44.793.790 T.L.yi aşan üretim ve hizmet işletmelerinin 2024 yılında maliyet hesaplarını 7/A seçeneğine göre tutmaları zorunludur.
Bu tutarların altında kalan üretim ve hizmet işletmeleri ile ticaret işletmeleri 7/A veya 7/B seçeneklerinden birini tercih edebilirler.
Maliyet hesaplarını 7/A seçeneğine göre kaydeden mükelleflerin imalât defteri tutma mecburiyeti 246 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile kaldırmıştır.
30.12.2022 tarihli (2.Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 46) ile yeminli mali müşavir ile tam tasdik sözleşmesi bulunmayan mükelleflerin, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği uyarınca yeminli mali müşavir tasdik raporuna istinaden alabilecekleri katma değer vergisi iadelerine ilişkin azami hadler belirlenmiş ve bu hadlerin 2023 yılı ve sonraki yıllarda Maliye Bakanlığı tarafından özel bir belirleme yapılmadığı takdirde artış olmaksızın uygulanacağı ifade edilmiştir. Yeni bir tebliğ ile değiştirilmediği sürece bu 46 Numaralı Tebliğ ile belirlenen hadler uygulanacaktır.
Vergi, SGK, İş, Ticaret Mevzuatı ile ilgili güncel konularda sorularınıza cevap almak; uygulamaya yönelik makaleleri düzenli olarak takip etmek için siz de abonemiz olun.
Bu ve diğer konularda abonelerimizin sorularına verdiğimiz cevapları okumak için tıklayın.
Dergimizde yayımlanmış bazı makaleler için tıklayın.
Yayımladığımız Özelge ve Danıştay Kararlarını incelemek için tıklayın.