Haberler
e-TEMİNAT MEKTUPLARI HAKKINDA TEBLİĞ
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından e-Teminat Mektuplarının Muhasebe Birimlerine İletilmesi hakkında açıklamaların yapıldığı Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 63) yayımlandı. Tebliğ, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine verilmek üzere düzenlenen teminat mektuplarına ilişkin süreçlerin elektronik ortamda yürütülmesi işlemlerini kapsıyor.
Tebliğ ile bankalarca kamu idarelerine verilmek üzere elektronik belge olarak oluşturulan teminat mektuplarının doğrulanması, iletilmesi, muhafaza edilmesi, tazmin edilmesi, iadesi ile vade uzatımı işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar ile teknik kurallar belirleniyor.
e-Teminat Mektubu, kağıt ortamında düzenlenen teminat mektubu ile aynı hukuki niteliğe haiz olacak.
Teminat mektuplarının elektronik belge olarak oluşturulması ve iletilmesinde uyulması gereken format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin diğer hususlar http://www.sbr.gov.tr internet adresinde duyurulacak.
e-Teminat Mektubunun düzenlenmesi, doğrulanması ve iletilmesi işlemleri
Bu Tebliğ kapsamındaki e-Teminat Mektubu, belirlenen usul ve esaslara uygun olarak bankalarca kendi sistemlerinde oluşturulacak.
Banka, düzenlemiş olduğu e-Teminat Mektubunu doğrudan kendi sistemi üzerinden veya ETMP (e-Teminat Mektubu Platformu) aracılığıyla e-Teminat Uygulamasına iletecek.
e-Teminat Mektubunun doğrulanması ve muhatabına iletilmesi işlemlerinin Bakanlık tarafından oluşturulan SBR servisleri üzerinden gerçekleştirilmesi zorunlu.
Belirlenen usul ve esaslar ile söz konusu format ve standartlara uygun olarak düzenlenmeyen, düzenlense dahi SBR servisleri aracılığı ile gönderilmeyen veya alınmayan herhangi bir elektronik belge, bu Tebliğ kapsamında e-Teminat Mektubu olarak kabul edilemeyecek.
e-Teminat Mektubunun muhafaza işlemleri
Mali süreçte kullanılan e-Teminat Mektupları, e-Teminat Uygulamasında elektronik ortamda muhafaza edilecek. e-Teminat Mektuplarının e-Teminat Uygulamasında muhafaza edilmesi ilgililerin kendi mevzuatlarından doğan muhafaza ile ilgili yükümlülüklerini ortadan kaldırmayecek.
e-Teminat Mektubunun kağıt ortamında muhafazası ise herhangi bir hüküm ifade etmeyecek.
e-Teminat Mektubunun iade, tazmin ve vade uzatımı işlemleri
İade ve tazmin işlemleri SBR servisi aracılığıyla gerçekleştirilecek. İade ve tazmin işlemleri, ilgili kamu idaresince başlatılacak.
Muhasebe birimi, ilgili kamu idaresinin iade talebi doğrultusunda, e-Teminat Mektubunu düzenleyen bankaya doğrudan veya ETMP aracılığıyla iade edecek.
İlgili kamu idaresi tazmin talebini e-Teminat Mektubunu düzenleyen bankaya doğrudan veya ETMP aracılığıyla iletecek.
Banka, ilgili kamu idaresinin tazmin talebi üzerine e-Teminat Mektubu tutarını ilgili kamu idaresine hizmet veren muhasebe biriminin banka hesabına aktaracak.
Muhasebe birimi, banka hesabına yatan teminat mektubu tazminine ilişkin tutarı kontrol edecek ve ilgili e-Teminat Mektubunu bankaya iade edecek.
Vade uzatımı işlemleri, yeni bir e-Teminat Mektubu düzenlenmesi ve önceki e-Teminat Mektubunun iade edilmesi suretiyle gerçekleştirilecek.
e-Teminat Mektubu olmayan teminat mektuplarının vade uzatılması işlemleri de yukarıdaki hükme göre yapılabilecek.

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

RUHSATLARINI BAŞKALARINA KULLANDIRAN MALİ MÜŞAVİRLER MESLEKTEN ÇIKARILACAK

BAZI YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE TEVKİFAT ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

İŞLETMELERE DAHİL OLMAYAN ŞAHISLARA AİT ARAÇLARA TAŞIT TANIMA BİRİMİ TAKMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

YURT DIŞINA ÇIKIŞLARDA 185.000 TL Yİ AŞAN TUTARLARIN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE BU PARAYA EL KONULACAK

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

2025 BİRİNCİ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİNDE UYGULANACAK YENİDEN DEĞERLEME ORANI BELİRLENDİ

YURT DIŞINA SERBESTÇE ÇIKARILABİLECEK PARA TUTARI 185.000 TL'YE ÇIKARILDI

KDV İADE TALEBİNDE BULUNULABİLECEK ALT SINIR 10.000 T.L. OLARAK BELİRLENDİ

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ÖTVSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİNİN DÜZELTİLMESİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

2025 YILINDA UYGULACAK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ HAKKINDA SGK GENELGESİ

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

REESKONT VE AVANS FAİZ ORANLARI BELİRLENDİ
